William Frankland, supranumit ''bunicul alergologiei'', a murit la vârsta de 108 ani

William Frankland, supranumit ''bunicul alergologiei'', a murit la vârsta de 108 ani

Cercetătorul britanic William Frankland, un pionier în alergologie şi imunologie, care a creat tratamente de desensibilizare pentru pacienţii diagnosticaţi cu rinită alergică (febra fânului), a murit joi la vârsta de 108 ani, a relatat vineri Press Association.

Printre numeroasele evenimente ieşite din comun din viaţa medicului Alfred William Frankland se află şi supravieţuirea timp de trei ani într-un lagăr de concentrare japonez şi curajul de a-i spune dictatorului Saddam Hussein să renunţe la fumat.

Cercetătorul britanic, supranumit "bunicul alergologiei", a continuat să publice lucrări şi să participe la dezbateri ştiinţifice mult timp după ce a depăşit pragul de 100 de ani şi a devenit Membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE) la vârsta de 103 ani.

Născut în oraşul Battle din comitatul Sussex în 1912, William Frankland a studiat medicina la Queen's College Oxford şi, ulterior, la Facultatea de Medicină a Spitalului St. Mary - în prezent parte din Imperial College London.

În acei ani, s-a alăturat Corpului Medical din Armata Regală şi a fost capturat de trupele japoneze în 1942.

În cei trei ani petrecuţi în celebrul lagăr de concentrare japonez Changi, cercetătorul britanic a fost supus înfometării şi a fost bătut cu regularitate, dezvăluind ulterior că a pus supravieţuirea sa pe seama faptului că a oferit asistenţă medicală soldaţilor japonezi.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, a lucrat în departamentul de alergologie de la Spitalul St. Mary, iar în anii 1950 l-a asistat pe Alexander Fleming în cercetările acestuia asupra penicilinei.

William Frankland, citându-l pe renumitul Alexander Fleming, a declarat în unul dintre interviurile sale că prescrierea exagerată de penicilină va duce la "moartea omului".

Printre cele mai mari realizări ale profesorului Frankland se află cercetările sale din domeniul desensibilizării la alergeni şi veninuri prin administrări repetate ale unor doze mici de alergeni.

A făcut adeseori experimente pe el însuşi, folosind substanţe prelevate de la insecte furnizate de London School of Hygiene and Tropical Medicine, şi s-a aflat la un moment dat la un pas de a muri, după ce a intrat în şoc anafilactic.

Cercetările sale au arătat că imunitatea la polen poate fi indusă în medie într-o perioadă de trei ani prin tratament şi cea la venin într-o perioadă medie de cinci ani pentru mai multe tipuri de venin.

Analizele sale din disciplina emergentă a măsurătorilor de polen au devenit apoi standardul de măsurare folosit în rapoartele zilnice meteorologice.

Deşi a ajutat milioane de persoane care sufereau de diverse tipuri de alergii, profesorul Frankland a spus că nu şi-a propus niciodată să îi îngrijească pe bolnavi în mod direct, preferând în schimb să rezolve mistere ştiinţifice prin intermediul cercetărilor sale de laborator.

"Cred că faptul de a fi medic seamănă puţin cu acela de a fi un detectiv - cineva este bolnav şi există ceva pe care tu trebuie să îl descoperi şi care nu este evident", declara profesorul britanic într-un interviu acordat cotidianului Daily Mail în 2015.

William Frankland a avut şi o dispută cu Saddam Hussein în 1979, după ce a fost invitat la Bagdad pentru a trata "un pacient VIP".

Dictatorul irakian credea că era astmatic, însă profesorul Frankland i-a spus că obiceiul acestuia de a fuma 40 de ţigarete pe zi îi provoca dificultăţi respiratorii.

"Spre regretul meu, i-am spus care era problema lui şi că, dacă va continua în acelaşi mod, peste doi ani nu va mai fi şeful statului", a dezvăluit profesorul Frankland.

S-a pensionat din funcţia pe care o ocupa la Spitalul St. Mary la vârsta de 65 de ani, însă a continuat să lucreze în calitate de consultant benevol la Guy's Hospital timp de alţi 20 de ani, studiind anafilaxia la alune de pădure şi alergiile pediatrice.

A continuat să publice lucrări ştiinţifice până la vârsta de 105 ani şi a acordat un interviu luna trecută despre criza cauzată de COVID-19 în ziua în care a împlinit 108 ani, publicat pe site-ul Imperial College London.

William Frankland şi soţia lui cu care a fost căsătorit timp de 63 de ani, Pauline, decedată în 2002, au avut împreună patru copii - doi fii şi două fiice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”