WP: Deminarea Ucrainei va dura câteva secole: experții au fost șocați de prognoză

WP: Deminarea Ucrainei va dura câteva secole: experții au fost șocați de prognoză

Deminarea teritoriului ucrainean va costa aproximativ 37,4 miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Câmp de mine în Ucraina. Foto: Arhiva Adevărul

În timpul anului și jumătate de război, minele, împreună cu bombele și proiectilele de artilerie și alte obuze neexplodate, au infestat teritoriul Ucrainei, care este comparabil ca suprafață cu statul american Florida. Deminarea poate dura sute de ani și poate costa miliarde de dolari, scrie The Washington Post.

Rusia a minat intens linia frontului în așteptarea contraofensivei în curs a Ucrainei și a folosit în mod activ mine antipersonal interzise pe scară largă. Investigațiile Human Rights Watch au arătat că forțele ruse au folosit cel puțin 13 tipuri de mine antipersonal, precum și capcane.

Potrivit unui raport recent al think tank-ului GLOBSEC, aproximativ 30% din Ucraina, peste 107.000 de kilometri pătrați, este contaminată cu obiecte explozive. Acest lucru face ca țara să fie mai poluată decât cele mai minate țări din lume, precum Afganistan sau Siria.

Potrivit estimărilor GLOBSEC, un sapator poate curăța între 15 și 25 de metri pătrați pe zi, în funcție de topografia zonei și de concentrația de explozibili. Teritoriul contaminat al Ucrainei este atât de mare încât, potrivit unor experți, ar fi nevoie de 757 de ani pentru ca cele 500 de echipe de deminare care lucrează în prezent să finalizeze lucrările.

În plus, deminarea nu este doar un proces lent, ci și costisitor. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deminarea Ucrainei costă între 2 și 8 dolari pe metru pătrat și va costa aproximativ 37,4 miliarde de dolari în următorii 10 ani. Numai în acest an, SUA au alocat Ucrainei 95 de milioane de dolari pentru deminarea teritoriului.

Explozivii au provocat deja victime semnificative. De la începutul invaziei ruse pe scară largă din februarie 2022 până în iulie 2023, Națiunile Unite au înregistrat 298 de decese de civili din cauza dispozitivelor explozive (22 dintre morți erau copii) și 632 de civili au fost răniți. HALO Trust, o organizație internațională de deminare, a înregistrat peste 2.300 de incidente cu muniții care necesită eliminare, iar această cifră este o subestimare semnificativă.

Minarea teritoriului și contraofensiva ucraineană

Luptătorii ucraineni au recunoscut că minarea densă a teritoriului de către ocupanți creează obstacole serioase în calea avansului.

Linia de apărare puternic minată a rușilor, pe care au petrecut luni de zile să o creeze, provoacă pierderi umane și distruge tancuri de luptă și vehicule de infanterie furnizate Ucrainei de către partenerii săi.

Medicii de luptă care lucrează pe linia frontului spun că rănile cauzate de minele antiterestre sunt acum printre cele mai frecvente răni de pe front.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB