WP: SUA a urmărit balonul Chinei timp de o săptămână după ce a decolat de pe insula Hainan

WP: SUA a urmărit balonul Chinei timp de o săptămână după ce a decolat de pe insula Hainan

Washingtonul a admis posibilitatea abaterii accidentale a balonului de la cursul stabili, dar consideră că China a profitat de accident pentru a strânge informații.

Serviciul de informații și armata americană au urmărit un balon chinez care a fost doborât în final doborât în ​​spațiul aerian al SUA pe 4 februarie, la o săptămână de când a decolat de pe insula Hainan. Autoritățile americane admit posibilitatea ca acesta să fi deviat accidental de la cursul stabilit inițial, conform The Washington Post , care citează reprezentanți ai administrației americane.

Potrivit oficialilor, balonul trebuia inițial să zboare deasupra insulei Guam din Oceanul Pacific, dar ulterior a deviat în mod neașteptat spre nord. Experții americani iau în considerare posibilitatea ca „China să nu fi avut intenția să se infiltreze pe teritoriul Statelor Unite continentale folosind dispozitive de recunoaștere aeriană”. Potrivit oficialilor administrației, balonul ar fi putut fi deviat de la cursul său inițial de vânturi puternice de mare altitudine. Noi dovezi sugerează că criza internațională care a urmat, care a intensificat fricțiunile dintre Washington și Beijing, ar fi putut fi cel puțin parțial rezultatul unei greșeli.

Unul dintre oficiali, care a vorbit sub condiția anonimatului, consideră că balonul a ajuns să zboare peste Insulele Aleutine, apoi deasupra teritoriului canadian, unde a întâlnit vânturi care, aparent, și-au schimbat din nou direcția spre sud, în urma cărora a balonul a ajuns să zboare peste teritoriul SUA.

În același timp, potrivit administrației americane, faptul că balonul a zburat în cele din urmă peste instalații nucleare importante din punct de vedere al securității naționale în statul Montana nu a mai fost un accident. Oficialii au spus că există posibilitatea ca chiar dacă balonul a fost aruncat din greșeală în Statele Unite continentale de către curenții de aer, Beijingul se pare că a decis să folosească această oportunitate pentru a încerca să adune informații”.

Potrivit oficialilor, balonul a fost parțial mișcat de curenții de aer, dar în același timp putea fi controlat de la distanță de la sol. Putea manevra în aer datorită cârmelor și elicelor.

Baloane de recunoaștere chineze similare au survolat anterior insula Guam, precum și Insulele Hawaii, unde au monitorizat instalațiile militare americane, potrivit oficialilor administrației. Cu toate acestea, zborurile peste teritoriul Statelor Unite continentale nu au fost înregistrate înainte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...