WP: SUA au convenit provizoriu asupra accesului armatei sale la mai multe baze din Filipine

WP: SUA au convenit provizoriu asupra accesului armatei sale la mai multe baze din Filipine

Washingtonul și Manila au ajuns la acorduri preliminare pentru ca armata americană să obțină „acces extins” la mai multe baze din Filipine, a scris luni The Washington Post .

Jake Sullivan a luat parte la negocieri. Foto: EPA-EFE

După cum rezultă din informațiile deținute de publicație, este de așteptat ca „armata americană să aibă acces sporit la bazele cheie din Filipine”. Potrivit surselor publicației din rândul oficialităților ambelor țări, ar fi vorba, în special, două baze de pe insula Luzon. Cum pot fi folosite de partea americană nu este specificat.

Articolul citează evaluările analiștilor potrivit cărora mișcarea „ar putea oferi forțelor americane o poziție strategică pentru a conduce operațiuni în cazul unui conflict în Taiwan sau în Marea Chinei de Sud”. Publicația subliniază că acțiunile Washingtonului vizează „întărirea forțelor americane în regiunea Indo-Pacific, întărirea alianțelor și limitarea Chinei”.

Potrivit publicației, în ultimele luni, partea americană a luat în considerare mai multe baze din Filipine și a ales cel puțin două dintre ele. Este de așteptat ca aceste acorduri să fie anunțate încă de săptămâna aceasta, la o întâlnire a secretarului american al Apărării Lloyd Austin cu omologul său filipinez Carlito Galvez și cu președintele Ferdinand Marcos Jr.

Publicația clarifică faptul că aceste „negocieri sunt încă în curs”. La acestea a participat și Jake Sullivan, asistentul președintelui SUA pentru afaceri pe probleme de securitate națională. De asemenea, se așteaptă ca părțile să cadă de acord asupra chestiunilor legate de „cooperarea în probleme de securitate”.

Publicația afirmă că SUA pot folosi în prezent cinci baze militare în Filipine. Conform acordurilor existente, armata americană poate fi desfășurată în facilitățile convenite pe bază de rotație.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”