Wring: USR nu va vota majorarea de capital pentru cele 22 de companii municipale şi va sesiza Curtea de Conturi

Wring: USR nu va vota majorarea de capital pentru cele 22 de companii municipale şi va sesiza Curtea de Conturi

Uniunea Salvaţi România nu va vota, marţi, în cadrul şedinţei CGMB, majorarea de capital de 60 de milioane de euro propusă de primarul general al Capitalei pentru cele 22 de companii municipale şi va sesiza Curtea de Conturi în legătură cu cheltuirea banilor alocaţi acestor companii, a declarat Roxana Wring, preşedintele USR Bucureşti.

"Mâine (marţi - n.r.), avem şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar pe ordinea de zi sunt proiecte de hotărâre care, din nou, vor majora capitalul societăţilor comerciale înfiinţate de PSD şi de doamna Firea pentru furnizarea serviciilor publice. (...) USR consideră că înfiinţarea şi finanţarea acestor companii municipale reprezintă, de fapt, un mod netransparent de a cheltui banii publici, o inginerie administrativă. (...) Uitându-ne la proiectele de hotărâre pe care noi nu le vom vota, dar, cu siguranţă, majoritatea PSD - ALDE le va vota mâine, observăm că de data aceasta se alocă în jur de 60 de milioane de euro în plus acestor companii municipale. Deja suntem la o sumă de 176 de milioane de euro finanţare, începând din luna septembrie", a afirmat Roxana Wring, luni, într-o conferinţă de presă.

Wring a adăugat că dintr-o analiză a cifrelor rezultă că bugetul Capitalei este, în acest moment, "puternic afectat". "Şi anume cele 20 de spitale din subordinea Primăriei au cheltuit până la sfârşitul lunii noiembrie puţin peste 800 de milioane de lei. Asta este, de fapt, şi suma pe care au cheltuit-o până în acest moment pe bunuri şi servicii şi salarii companiile municipale. Cu aceşti bani, cu 176 de milioane (de euro - n.r.) Capitala ar fi putut, de exemplu, să acopere 85% din deficitul bugetar pe 2017, (...) să achiziţioneze nu 400 de autobuze, aşa cum a promis doamna Firea, ci 600 de autobuze", a spus liderul USR Bucureşti.

Ea a precizat că situaţia execuţiei bugetare la nivelul Bucureştiului arată şi faptul că "pe anul 2017 numai 5% din bugetul Capitalei a mers pe investiţii".

"Ne aflăm în faţa unui minim istoric de investiţii, iar cei 1,1 miliarde de lei pe care Primăria nu a reuşit până acum să îi cheltuie reprezintă, de fapt, exact banii pe care doamna Firea promite că îi va aloca acestor companii municipale pentru a realiza investiţii", a declarat Wring.

Liderul USR Bucureşti a susţinut că "banii pe care PSD - ALDE îi vor aloca mâine companiilor" nu merg spre dezvoltare sau investiţii.

"Vă spicuiesc din bugetele acestor companii: cu 12 milioane de lei se vor achiziţiona 121 de automobile, din care jumătate sunt, de fapt, pentru directori. (...) 10 milioane de lei sunt pentru chirii, Primăria Municipiului Bucureşti deţine un patrimoniu impresionant. Compania de Agrement, de exemplu, va cheltui 850 de mii de lei pentru un studiu de prefezabilitate, Compania Imobiliară va cumpăra imobile în valoare de 56 milioane de lei, (...) iar Compania de Dezvoltare Durabilă va cheltui nu mai puţin de 15 milioane de lei pe amenajarea şi utilarea unui sediu, iar pentru a completa acest tablou Compania de Publicitate şi Afişaj va cheltui aproape 8.760 mii lei, două milioane de euro, pe un ecran LED de 600 de metri pătraţi", a afirmat Wring.

Potrivit acesteia, deja există "o schemă de cheltuire a banilor alocaţi companiilor municipale" prin care "se urmăreşte eludarea licitaţiilor publice prin fragmentarea achiziţiilor". "Ce va face USR? În primul rând mâine nu vom vota şi vom semnala de câte ori aceste companii solicită bani, le vom semnala bucureştenilor că bugetul local se risipeşte în astfel de alocări de capital, dar vom sesiza şi Curtea de Conturi pentru a verifica modul în care sunt cheltuiţi banii bucureştenilor de către cele 22 de companii şi vom semnala situaţia şi autorităţilor care monitorizează achiziţiile publice", a anunţat Roxana Wring.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Ana Ciceală, consilier municipal, a semnalat din partea USR modul "netransparent" în care au fost cheltuiţi banii pentru evenimentele organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

"Fără să negăm rolul manifestaţiilor culturale sau al concertelor şi evenimentelor culturale, vrem să atragem atenţia asupra cheltuirii banului public de către Primăria Capitalei, într-un mod lipsit de discernământ şi de transparenţă. În acest moment noi nu avem o situaţie oficială pe sumele totale plătite pentru organizarea acestor evenimente şi mai ales am încercat să facem o analiză pentru evenimentele desfăşurate pe sărbătorile de iarnă. (...) Din calculele pe care le-am făcut pare că doar Primăria Capitalei (...) a cheltuit pentru evenimentele de Crăciun o sumă de şapte milioane de lei. (...) Nu am reuşit să facem un total al acestor sume din cauză că se scurg prin atâtea locuri şi pe atâtea canale aceste achiziţii încât este imposibil să ştim care este suma totală. Din acest punct de vedere, cerem în mod public Gabrielei Firea şi Primăriei să ne spună care este suma totală, o să îi cerem şi în scris", a precizat consilierul municipal al USR.

Totodată Ciceală a cerut în numele USR comasarea unor instituţii de "pseudo-cultură şi tineret" favorizate de PMB: Centrul pentru Tineret, CREART, PROEDUS şi ARCUB, arătând că toate aceste entităţi "au cheltuit în primele 11 luni ale acestui an 134 de milioane de lei, mai mult decât au cheltuit împreună cele 15 teatre din administrarea Primăriei şi la fel de mult ca spitalele 'Victor Babeş' şi 'Carol Davila'". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia