WSJ. Rusia apelează la vechii săi clienți pentru a recupera echipamentele militare vândute

WSJ. Rusia apelează la vechii săi clienți pentru a recupera echipamentele militare vândute

Rusia caută să recupereze o parte din echipamente militare pe care le-a exportat înainte de declanșarea războiului din Ucraina, ajungând deja la un acord în acest sens cu Egiptul, relatează The Wall Street Journal (WSJ).

Elicopter Mi-26 FOTO Wikipedia

Trei surse apropiate dosarului au mărturisit pentru WSJ că o delegație rusă s-a deplasat în aprilie anul trecut la Cairo pentru a-i cere liderului egiptean Abdel Fattah el-Sisi să restituie motoarele de elicoptere rusești.

După lungi negocieri, care au implicat ștergerea unor datorii și asigurarea livrărilor de grâne din partea Rusiei, liderul egiptean a acceptat în cele din urmă, iar circa 150 de motoare de elicoptere vor fi predate în decembrie, afirmă sursele WSJ.

Confruntată cu o penurie de echipamente militare pe fondul prelungirii războiului din Ucraina, Rusia caută să-și refacă stocurile apelând și la alte țări cărora le-a exportat arme, printre care Belarus, Brazilia și Pakistan.

Pakistanul susține că nu a fost abordat pe această temă de Rusia, Belarusul a acceptat să predea motoare de elicoptere de transport greu Mi-26, în timp ce Brazilia a respins cererea.

„Rusia a petrecut zeci de ani construindu-și comerțul cu arme. Acum se întoarce în secret la clienții lor pentru a primi înapoi ceea ce le-au vândut”, a declarat una dintre sursele WSJ.

Relatări recente de presă sugerează că Rusia, care, înainte de lansarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022, era al doilea exportator global de arme după Statele Unite, a ajuns în situația de a se ruga de alte țări pentru a-și reface stocurile de arme, muniții și echipamente militare.

Potrivit unor surse din Coreea de Sud, Coreea de Nord a furnizat deja Rusiei mai multe tipuri de rachete, muniție și obuze pentru a-și sprijini războiul din Ucraina. În pofida imaginilor din satelit și informațiilor de pe câmpul de luptă din Ucraina care dovedesc această cooperare ce încalcă rezoluțiile ONU, Phenianul și Moscova continuă să nege orice tranzacții cu arme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB