X, fostul Twitter, amplifică dezinformarea pe fondul conflictului Israel-Hamas

X, fostul Twitter, amplifică dezinformarea pe fondul conflictului Israel-Hamas

Încă de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas din acest weekend, imagini grafice cu răpiri și operațiuni militare s-au răspândit fulgerător pe platformele de socializare, inclusiv pe X, fostul Twitter. Însă dezinformarea de pe platformă a făcut ca utilizatorilor să le fie mai dificil să evalueze corect ce se întâmplă în regiune, relatează CNBC.

Scutul Iron Drome interceptează rachete trase dinspre Gaza FOTO SHUUTERSTOCK

Pe parcursul weekendului, platforma X a marcat mai multe postări ca fiind înșelătoare sau false, inclusiv un videoclip care ar fi arătat atacuri aeriene israeliene împotriva Hamas în Gaza. Mii de utilizatori au văzut postările, iar postările cele mai distribuite au fost marcate de platformă ca fiind înșelătoare. Cu toate acestea, zeci de alte postări cu același videoclip și legendă nu au fost semnalate de sistemul X, potrivit analizei CNBC.

Această aplicare disparată a legii vine la câteva zile după ce NBC News a raportat că X a făcut reduceri în echipa sa de dezinformare și integritate electorală. Cu puțin timp înainte ca Hamas să lanseze atacul său surpriză, X a eliminat titlurile din linkurile de pe platformă, ceea ce face ca linkurile externe să fie greu de distins de fotografiile standard partajate pe X.

Înainte ca Elon Musk să achiziționeze Twitter, conducerea companiei a dedicat resurse semnificative pentru a combate informațiile manipulate sau înșelătoare. După ce Musk a preluat controlul, redenumind platforma, a redus numărul de angajați din echipele dedicate combaterii dezinformării și a criticat colaborarea din trecut a companiei cu guvernul SUA în ceea ce privește dezinformarea Covid-19.

Sub conducerea lui Musk, X a prioritizat etichetarea de conținut orientată spre utilizator cu Community Notes, funcția preexistentă cunoscută anterior sub numele de Birdwatch. Dar un studiu realizat în septembrie de UE a constatat că, în ciuda acestei funcții, care adaugă context de tip crowdsourcing la postări, dezinformarea a fost mai ușor de descoperit pe X decât pe orice altă platformă de social media și a existat mai multă interacțiune cu ea decât pe alte platforme, în termeni relativi.

Alex Goldenberg, analist la Network Contagion Research Institute, studiază ura și extremismul de dreapta pe rețelele de socializare și în lumea reală. Goldenberg a explicat pentru CNBC că și înainte Twitter a avut dificultăți în gestionarea dezinformării în altă limbă decât engleza.

"Am constatat adesea că dezinformarea și dezinformarea și incitarea la violență în limba engleză sunt prioritizate, dar cele în limba arabă sunt adesea trecute cu vederea", a spus Goldenberg. El a adăugat că NCRI a observat o creștere a numărului de "videoclipuri și fotografii reciclate din conflicte mai vechi care sunt asociate, uneori în mod intenționat, cu acest conflict specific".

Utilizatorii au observat impactul modificărilor aduse moderării conținutului X, iar unii au căzut pradă partajării dezinformărilor pe platformă.

"Este remarcabil modul în care Elon Musk a distrus ceea ce era poate cel mai bun lucru la Twitter: capacitatea de a obține date relativ exacte și demne de încredere în timp real atunci când există o criză", a scris luni pe X Paul Bernal, profesor de drept IT la Universitatea East Anglia din Anglia, Anglia.

Duminică, un politician britanic a distribuit o înregistrare video care ar fi fost realizată de un corespondent BBC. "În urma unor echivocuri destul de îngrozitoare și a unor comentarii de la BBC ieri și în această dimineață, acum asta de la un jurnalist BBC", a scris Chris Clarkson, membru al parlamentului pentru Heywood & Middleton.

Doar că videoclipul nu era de la un corespondent BBC; Clarkson a scris luni că "comentariile sale despre BBC rămân valabile", dar a recunoscut că postarea originală nu a fost realizată de un jurnalist BBC.

Deși verificarea guvernamentală acordă acum anumitor conturi o bifă argintie, verificarea pentru persoane notabile și reporteri a fost eliminată treptat în favoarea verificării plătite de Twitter Blue, ceea ce face "și mai dificil să se stabilească dacă mesagerul unui anumit mesaj sau conținutul acestuia este autentic", a spus Goldenberg.

Unele videoclipuri de propagandă create de Hamas au circulat, de asemenea, pe X. În timp ce organizația teroristă este interzisă pe majoritatea platformelor de socializare, inclusiv pe X, aceasta continuă să partajeze videoclipuri pe Telegram. Aceste videoclipuri - inclusiv unele din cel mai recent atac asupra Israelului - sunt deseori redistribuite pe X, a declarat Goldenberg pentru CNBC. Iar acest lucru poate avea efecte în lumea reală.

"Așa cum am văzut în trecut, în special în luna mai 2021, de exemplu, când tensiunile cresc în regiune, există o mare posibilitate de creștere a crimelor motivate de ură care vizează comunitatea evreiască din afara regiunii", a spus Goldenberg.

Verificarea plătită se presupune că sporește postările și comentariile unui utilizator pe X, iar unele postări etichetate ca fiind înșelătoare au provenit de la aceștia. Musk însuși a amplificat astfel de postări în mai multe rânduri - atât în legătură cu conflictul din Ucraina, cât și, mai recent, cu cel din Israel. Duminică, Musk și-a încurajat cei 160 de milioane de urmăritori să urmărească două conturi despre care Musk a spus că au conținut "bun" cu privire la acest conflict.

Unul dintre acești utilizatori a făcut postări antisemite în trecut, inclusiv una în care persoana respectivă i-a spus unui utilizator Twitter "vezi-ți de treaba ta, evreule". Musk și-a șters ulterior postarea de promovare a contului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat