Xi Jinping a cerut armatei chineze să se pregătească pentru război

Xi Jinping a cerut armatei chineze să se pregătească pentru război

Președintele Chinei, Xi Jinping a ordonat armatei să „își concentreze toată energia pe luptă" în pregătirea pentru război, a relatat un organ de presă al Partidului Comunist Chinez, scrie The Guardian.

FOTO Profimedia

Imagini cu Xi, care a obținut recent un al treilea mandat de lider al partidului, în uniforma sa militară în timpul unei vizite la un centru de comandă, au apărut în mod proeminent pe prima pagină a Cotidianului Poporului.

Xi a declarat că armata trebuie să „consolideze în mod cuprinzător pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război", după ce a avertizat la un congres recent al partidului cu privire la „furtuni periculoase" la orizont.

„Concentrați-vă toată energia, lucrați din greu și îmbunătățiți-vă capacitatea de a lupta și de a câștiga”, a spus Xi. Armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională”, deoarece țara se află „într-o situație de securitate „instabilă și incertă”, a adăugat el.

Xi a mai ordonat armatei să se concentreze pe pregătirea războiului în 2013, la scurt timp după ce a preluat puterea, și din nou în 2017, însă analiștii politici spun că acum și-a intensificat semnificativ retorica.

„El trimite astfel un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a spus Willy Lam, membru senior la Fundația Jamestown din Washington.

Xi a criticat vehement sprijinului SUA pentru Taiwan la cel de-al 20-lea congres al partidului, care a avut loc luna trecută la Beijing, acuzând „interferențele străine" pentru exacerbarea tensiunilor.

Xi consideră că ocuparea Taiwanului este o parte-cheie a moștenirii sale și a spus, în discursul său de deschidere a congresului, că „nu exclude folosirea forței” pentru reunificare.

La rândul său, președintele american Joe Biden a avertizat că SUA vor apăra Taiwanul, în cazul în care acesta va fi atacat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina