Xi Jinping avertizează asupra unor „furtuni periculoase”, pe fondul tensiunilor cu SUA

Xi Jinping avertizează asupra unor „furtuni periculoase”, pe fondul tensiunilor cu SUA

Preşedintele chinez Xi Jinping a avertizat miercuri că ţara se va confrunta „inevitabil" cu „furtuni periculoase", într-un context de puternice tensiuni cu SUA , transmite EFE, citată de Agerpres.

Xi Jinping. FOTO EPA EFE

Afirmațiile liderului chinez, care este şi secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCCh), au fost făcute la o sesiune de studiu a partidului unic.

Xi a recunoscut în discursul său că „modernizarea chineză, care este un proiect care nu are precedent, se va confrunta inevitabil cu tot felul de riscuri, provocări, dificultăţi şi inclusiv furtuni periculoase, dintre care pe unele le putem anticipa, dar pe altele nu''.

„Eevită mitul că modernizarea echivalează cu occidentalizarea".

Xi Jinping a vorbit despre „spiritul de luptă neîmblânzit al PCCh" cu scopul „de a deschide noi orizonturi pentru cauza noastră" și a subliniat că gigantul asiatic are „propriul său model de dezvoltare" care „evită mitul că modernizarea echivalează cu occidentalizarea".

Xi a cerut partidului "eforturi pentru a obţine o mai mare eficienţă decât cea a capitalismului, menţinându-se în acelaşi timp în mod eficace echitatea în cadrul societăţii".

XI spune că sistemul socialist este „o democraţie funcţională"

Potrivit acestuia, China se va confrunta cu „provocări globale", într-un moment în care Beijingul dă asigurări că şi sistemul socialist este „o democraţie funcţională", chiar mai bună decât în ţările occidentale, pe care le consideră a fi în declin.

Sunt primele declaraţii publice ale lui Xi de la episodul cu presupusul balon spion chinez care a survolat spaţiul aerian al Statelor Unite şi care a provocat o nouă criză politică între cele două puteri şi a distrus orice tentativă de detensionare, într-un climat de neîncredere reciprocă tot mai mare, potrivit EFE

Aceasta a fost prima reuniune de lucru la care asistă cei mai noi membri ai biroului politic al PCCh, aleşi la cel de-al XX-lea Congres al partidului, din octombrie 2022, şi la care Xi a obţinut un al treilea mandat de secretar general.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA