Xi Jinping: China nu va permite ca suveranitatea şi securitatea să îi fie subminate

Xi Jinping: China nu va permite ca suveranitatea şi securitatea să îi fie subminate

Preşedintele chinez Xi Jinping a marcat cu solemnitate vineri împlinirea a 70 de ani de la intrarea Chinei în Războiul din Coreea (1950-1953), ocazie pentru el de a celebra o "victorie" împotriva SUA, dar şi de a atrage atenţia că ţara sa nu va permite să îi fie subminate suveranitatea şi securitatea, relatează AFP şi Reuters.

Conform bilanţului stabilit de China, aproape 200.000 de soldaţi trimişi de Beijing pentru a lupta alături de Coreea de Nord au murit în conflictul cu trupele coaliţiei internaţionale, în principal americane, aliate cu Coreea de Sud.

Într-un moment în care relaţiile Beijingului cu America lui Donald Trump sunt la un nivel extrem de jos, preşedintele chinez a profitat de acest prilej comemorativ pentru a lansa un avertisment la adresa oricărui potenţial invadator, în cadrul solemn de la Marea Sală a Poporului din Beijing.

"După o luptă dură, trupele chineze şi coreene au învins adversari înarmaţi până în dinţi au distrus mitul invincibilităţii armatei americane", a declarat el sub aplauzele a mii de militari şi foşti combatanţi în uniformă.

Şaptezeci de ani mai târziu, în afară de rivalitatea lor comercială, diplomatică şi tehnologică, China şi SUA concurează de asemenea şi militar în Marea Chinei de Sud, o zonă revendicată în cvasi-totalitate de Beijing şi unde Marina americană efectuează misiuni de apărare a "libertăţii de navigare".

"Nu vom sta niciodată cu mâinile în sân când suveranitatea noastră este ameninţată şi nu vom lăsa niciodată ca vreo armată să ne invadeze sau să ne divizeze ţara", a spus Xi Jinping.

Aluzia era la insula Taiwan, revendicată de şapte decenii de regimul comunist, dar înarmată de SUA.

Beijingul nu a renunţat niciodată la posibilitatea de a prelua insula cu forţa în cazul în care aceasta şi-ar proclama oficial independenţa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 „Președinta” României, aroganțe într-un resort de lux din Elveția

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari