Xi Jinping: Relațiile chino-ruse sunt la cel mai bun nivel, iar cele chino-americane, marcate de ''factori negativi''

Xi Jinping: Relațiile chino-ruse sunt la cel mai bun nivel, iar cele chino-americane, marcate de ''factori negativi''

Președintele chinez, Xi Jinping, a afirmat luni că relațiile dintre China și Rusia sunt la cel mai bun nivel al lor din istorie, iar cele dintre China și Statele Unite ale Americii (SUA) sunt marcate de ''factori negativi'', relatează Xinhua, Reuters și AFP.

Într-un interviu pentru media ruse înainte de vizita sa de stat în Rusia, Xi Jinping a precizat că Beijingul și Moscova au făurit o încredere politică și strategică la nivel înalt și și-au rezolvat total problemele legate de graniță rămase din trecut, transformând linia de frontieră lungă de 4.300 km într-o legătură de prietenie între cele două popoare.

China și Rusia au stabilit, de asemenea, mecanisme sănătoase pentru schimburi la nivel înalt și pentru cooperare în diferite domenii.

''Eu și președintele Vladimir Putin am construit relații de lucru bune și o prietenie personală strânsă. Voi începe o vizită de stat în Rusia la invitația președintelui Putin. Cred că vizita va da un nou impuls dezvoltării relațiilor dintre China și Rusia'', a mai spus liderul chinez.

Referitor la relațiile dintre China și SUA, președintele Xi Jinping a afirmat că ele sunt umbrite de ''factori negativi''.

''Relațiile bilaterale (chino-americane) au fost afectate de factori negativi'', a declarat Xi Jinping, potrivit televiziunii de stat CCTV, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, Donald Trump. ''Sperăm că SUA vor putea trata corect chestiunile referitoare la Taiwan, în conformitate cu principiul 'o singură Chină' '', a mai spus liderul chinez.

Administrația Trump a provocat mânia Beijingului autorizând în iunie o vânzare de arme de 1,3 miliarde de dolari Taiwanului, o insulă de facto independentă, dar a cărei suveranitate este revendicată de către regimul comunist.

În cadrul convorbirii lor telefonice, Xi Jinping și Donald Trump au discutat despre ''pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană'', potrivit sursei, care nu oferă alte detalii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!

2 Voi ați citit ce spune Vanghelie despre Piedone?

3 Mearsheimer / „Rusia va anexa încă 4 regiuni din Ucraina”

4 VIDEO Primele imagini cu craterul format la prăbușirea dronei militare în Insula Mare a Brăilei, incidentul cu cea mai mare pătrundere în teritoriul …

5 „Peter a ieşit din cameră, s-a dus în bucătărie, a scos un cuţit şi a început să se plimbe prin casă cu cuţitul în mână”