Xi Jinping şi-a exprimat dorinţa de "reunificare cu Taiwanul" în discursul de sfârşit de an

Xi Jinping şi-a exprimat dorinţa de "reunificare cu Taiwanul" în discursul de sfârşit de an

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri, în discursul de sfârşit de an, că reunificarea completă a patriei este o aspiraţie împărtăşită de oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan, relatează Xinhua şi EFE.

Xi a trecut în revistă unele dintre cele mai importante evenimente ale anului în China, inclusiv evenimentele, prezidate de el, pentru aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez, în iulie anul trecut: "Am fost la Tiananmen după o călătorie istorică agitată", a declarat Xi, care a promis eforturi pentru a-i face pe comuniştii chinezi "să ţină pasul cu vremurile", citează EFE.

După un an în care controlul Beijingului asupra fostei colonii britanice a fost întărit, Xi a dat asigurări că ''patria mamă a fost întotdeauna preocupată de prosperitatea Hong Kong-ului şi Macao'', unde, ''datorită eforturilor'', sistemul ''o ţară, două sisteme'' poate ''fi stabil''.

Preşedintele chinez, care s-a descris în discurs ca "provenind din mediul rural" şi având "experienţa sărăciei", a amintit realizările declarate ale campaniei împotriva sărăciei extreme în China, deşi a dat asigurări că "mai este încă un drum lung de parcurs".

Xi s-a referit, de asemenea, la armată şi la poliţie şi la activitatea lor de salvare a oamenilor în caz de dezastre, în special la inundaţiile din vara acestui an din provincia Henan din centrul Chinei, care s-au soldat cu peste 300 de morţi.

Preşedintele chinez, care nu a părăsit ţara de aproape doi ani, a precizat că în timpul întâlnirilor sale prin videoconferinţă cu liderii străini a primit ''laude'' pentru contribuţia Chinei la lupta împotriva pandemiei, menţionând că ţara a furnizat "2 miliarde de doze de vaccinuri către peste 120 de ţări şi organizaţii internaţionale''.

De asemenea, el a asigurat că ţara este ''pregătită'' să găzduiască Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, care vor începe în februarie în capitala chineză şi al căror boicot diplomatic a fost anunţat de ţări precum Statele Unite.

Xi Jinping se confruntă cu un an 2022 plin de provocări, printre care se numără gestionarea recesiunii economice a Chinei şi găzduirea în toamnă acel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care ar putea începe un al treilea mandat la putere, lucru nemaiîntâlnit în ultimele decenii pentru predecesorii săi, potrivit EFE.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…