Xiomara Castro, prima femeie învestită preşedinte al Hondurasului, promite 'un stat socialist şi democratic'

Xiomara Castro, prima femeie învestită preşedinte al Hondurasului, promite 'un stat socialist şi democratic'

Prima femeie aleasă preşedinte al Hondurasului, Xiomara Castro, a depus jurământul joi pentru un mandat de patru ani, promiţând, în faţa unei mulţimi entuziaste, 'un stat socialist şi democratic', relatează AFP.

Xiomara Castro a depus jurământul în prezenţa lui Luis Redondo, pe care l-a recunoscut ca preşedinte al parlamentului, alegând să nu ţină cont de criza deschisă în urmă cu şase zile de două facţiuni rivale din partidul său Libre şi care a prilejuit scene de box la tribuna Adunării.


Foto: (c) Erin Schaff/Pool via REUTERS



'Statul Honduras a fost adus la faliment în aceşti ultimi 12 ani' de guvernare de dreapta, a declarat Xiomara Castro în discursul de învestitură, în faţa mulţimii strânse pe stadionul naţional din Tegucigalpa.

Datoria publică a Hondurasului se ridică la 17 miliarde de dolari.

Preşedinta a promis că, până la finalului mandatului său în 2026, îşi va concentra eforturile pe 'educaţie, sănătate, securitate şi locuri de muncă'.


Foto: (c) Jose Cabezas/REUTERS



Însă controversa din partidul său, unde cele două grupări rivale au ales doi preşedinţi a două parlamente concurente, face să planeze incertitudinea cu privire la capacitatea noii preşedinte de a-şi pune aplicare programul de transformare a ţării.

Pentru a reforma Hondurasul, cangrenat de corupţie şi influenţa narcotraficanţilor care au infiltrat statul până la nivelul cel mai înalt, Xiomara Castro are nevoie de parlament, unde partidul său şi aliaţii săi nu dispun de majoritate.

La ceremonia de joi au asistat, printre alţii, vicepreşedinta americană Kamala Harris, regele Spaniei Felipe VI şi vicepreşedintele taiwanez William Lai.


Foto: (c) Erin Schaff/Pool via REUTERS



Xiomara Castro a fost calificată drept 'comunistă' de adversarii săi în campanie, dar 'Statele Unite au înţeles că ea nu reprezintă o stângă radicală', a comentat sociologul Eugenio Sosa, de la Universitatea Naţională a Hondurasului.


Foto: (c) Erin Schaff/Pool via REUTERS



Kamala Harris a fost prima care s-a întâlnit cu noua preşedintă a Hondurasului după ceremonie, încurajând-o să lupte contra corupţiei, considerată una din cauzele emigraţiei masive spre Statele Unite.

'Vicepreşedinta (Kamala) Harris a primit pozitiv prioritatea acordată de preşedinta (Xiomara) Castro luptei împotriva corupţiei şi impunităţii, inclusiv intenţia sa de a cere ajutorul Naţiunilor Unite pentru înfiinţarea unei comisii internaţionale împotriva corupţiei', se arată într-un comunicat distribuit presei de biroul vicepreşedintei SUA.

În discursul său, Xiomara Castro a afirmat că 74% din cei aproape 10 milioane de hondurieni trăiesc sub pragul de sărăcie (59% potrivit cifrelor oficiale, 71% conform unei organizaţii neguvernamentale).

'Această cifră explică ea singură caravanele de mii de persoane care se refugiază spre nord, spre Mexic şi Statele Unite, în căutarea unui mod de a subzista, fie şi cu riscul vieţii', a declarat Xiomara Castro.

Violenţa bandelor, care face din Honduras una din ţările cele mai periculoase (aproape 40 de crime la 100.000 de locuitori), este o altă cauză ce împinge la emigrare locuitorii terorizaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...