Yahya Sinwar, liderul Hamas care a decis atacul asupra Israelului, a petrecut 24 de ani în închisorile de acolo

Yahya Sinwar, liderul Hamas care a decis atacul asupra Israelului, a petrecut 24 de ani în închisorile de acolo

Yahya Sinwar (61 de ani), născut într-o tabără de refugiați din Khan Yunis (Gaza), este liderul Hamas și membru al Biroului Politic al acestuia din 2017. Este considerat a fi una dintre principalele figuri care leagă Biroul Politic al Hamas de aripa sa armată- Brigăzile Izzedine al-Qassam.

Liderul Hamas Yahya SinwarFoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

El a condus operațiunile de reevaluare a relațiilor externe ale Hamas, inclusiv o îmbunătățire a relațiilor cu Egiptul. Sinwar a anunțat, de asemenea, că va pedepsi pe oricine obstrucționează procesul de reconciliere cu Fatah. Se pare că i-a trimis, de asemenea, emisari lui Mahmoud Abbas , oferindu-se să integreze IBrigăzile sale într-o forță națională de securitate palestiniană aflată sub controlul Autorității Palestiniene .

Sinwar a fost arestat de Israel în mai multe rânduri, petrecând în total 24 de ani în închisoare. El s-a numărat printre prizonierii palestinieni eliberați în schimbul eliberării soldatului israelian Gilad Shalit în 2011.

Sinwar a contribuit la formarea aparatului de securitate internă a Hamas („al-Majd”) în 1988. În septembrie 2015,

Sinwar a fost pus pe lista teroriștilor de către Departamentul de Stat al SUA.

Yahya Ibrahim Hassan Sinwar a urmat școala secundară pentru băieți Khan Yunis. După liceu, a urmat cursuriloe Universității Islamice din Gaza, unde a absolvit cu o diplomă de licență în studii arabe.

În timp ce mergea la universitate în 1982, Sinwar a fost arestat pentru prima dată. În închisoare, a cunoscut mai mulți activiști palestinieni și a decis să se dedice cauzei palestiniene.

În 1985, Sinwar a fondat organizația care urma să devină Hamas (care formal a apărut în 1987) a cărei sarcină includea uciderea palestinienilor suspectați de colaborare cu Israelul . Entuziasmul său pentru executarea colaboratorilor i-a determinat pe anchetatorii israelieni să-l numească „măcelarul din Khan Younis”.

În 1988, Sinwar a fost arestat din nou și condamnat la patru pedepse pe viață într-o închisoare israeliană pentru tentativă de omor și vătămare corporală gravă. În timpul detenției a fost operat pe creier pentru a i se elimina o tumoare.

Sinwar a fost eliberat în 2011, fiind unul dintre cei 1.000 de prizonieri palestinieni schimbati pentru un singur soldat israelian, Gilad Shalit , care fusese capturat în 2006 și ținut ostatic în Gaza timp de cinci ani. Sinwar a fost cel mai în vârstă prizonier eliberat. El a spus că și-a dedicat timpul în închisoare studierii dușmanului său.

Se crede că Sinwar este responsabilul pentru detenția, tortura și uciderea unui comandant Hamas, Mahmoud Ishtiwi, bănuit de delapidare în 2015. Ulterior, după ce a fost ucis, Ishtiwi a fost acuzat de săvârșirea de „crime morale” – pe fondul suspiciunilor că ar fi fost gay.

În martie 2021, Sinwar a fost ales pentru un al doilea mandat de patru ani ca șef al biroului politic al organizației din Gaza, în cadrul unor alegeri cu vot secret. El este cel mai înalt oficial al Hamas din Gaza și conducătorul de facto al Fâșiei Gaza.

Surse: https://ecfr.eu, https://www.jewishvirtuallibrary.org, www.aljazeera.com


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat