Yampil, ursul rănit de obuze în Ucraina, are o nouă casă. Animalul sălbatic va trăi liniști în Scoția: „A trecut prin multe”

Yampil, ursul rănit de obuze în Ucraina, are o nouă casă. Animalul sălbatic va trăi liniști în Scoția: „A trecut prin multe”

Ursul salvat în urma unui bombardament din Ucraina își găsește casă la Grădina Zoologică Five Sisters. Un urs care a fost rănit și traumatizat în urma bombardamentelor rusești asupra unei grădini zoologice din Ucraina a ajuns la noua sa casă din Scoția.

Ursul a fost salvat din Ucraina FOTO Zoo Five Sisters

Yampil, un urs negru asiatic în vârstă de 12 ani, a fost unul dintre puținele animale care au supraviețuit atacului din regiunea Donețk, anunță BBC.

Botezat după satul în care a fost găsit, salvatorii l-au mutat inițial la un sanctuar pentru animale din Belgia. Acum a fost relocat definitiv la Five Sisters Zoo din West Lothian.

Personalul grădinii zoologice a declarat pentru BBC Scotland News că ursul părea "relaxat", în ciuda călătoriei de 690 de mile, și că se bucura deja să mănânce castraveții, mâncarea sa preferată, la scurt timp după sosire.

Cu toate acestea, el va fi urmărit îndeaproape pentru a vedea dacă prezintă probleme similare cu sindromul de stres post-traumatic (PTSD), după ce a fost într-o zonă de război.

A fost dus, inițial, la sanctuarul de animale din Belgia

Yampil a fost lovit de focuri de obuze atunci când a fost descoperit în estul Ucrainei în octombrie 2022.

Majoritatea celorlalte 200 de animale de la grădina zoologică fuseseră ucise în timpul luptelor crâncene din zonă.

A fost dus prin Polonia la sanctuarul de animale Natuurhulpcentrum din Belgia, dar acum are un cămin permanent în West Calder.

Personalul grădinii zoologice este acum optimist că animalul se va recupera, după ceea ce au descris ca fiind o călătorie "destul de complicată" până în Scoția, în care a călătorit peste noapte din Dover.

Pare calm și relaxat

Adam Welsh, șeful departamentului de educație al grădinii zoologice, a declarat pentru BBC: "Yampil a trecut prin multe. Ar fi putut să ajungă și să fie incredibil de nervos la întâlnirea cu oamenii. Am vrut să ne asigurăm că am fost foarte delicați când a sosit, astfel încât să nu existe zgomote puternice. A trecut prin niște lucruri cu adevărat oribile.

Timpul ne va spune, dar pare remarcabil de calm, remarcabil de relaxat și a mâncat deja. A ieșit din cușca lui, a mâncat, a băut și s-a relaxat - este plăcut să vedem asta și sperăm că va continua."

Welsh a adăugat că a fost ușurat că aducerea lui Yampil la nord de graniță a decurs fără probleme.

Li s-a frânt inima

Brian Curran, proprietarul Grădinii Zoologice Five Sisters, a declarat anterior că personalului grădinii zoologice "li s-a frânt inima" atunci când au văzut pentru prima dată ursul, care era rănit după ce un obuz a căzut în apropierea lui.

Yampil va rămâne într-o incintă temporară, în timp ce personalul va urmări dacă intră în toropeală - o stare similară cu hibernarea din timpul iernii.

Grădina zoologică a strâns fonduri pentru a acoperi costul de 200.000 de lire sterline pentru o nouă incintă pentru Yampil și a reușit să adune până acum aproximativ 60.000 de lire sterline din obiectivul propus.

Ursul negru asiatic - cunoscut și sub numele de "ursul lunii", datorită blănii galbene în formă de semilună de pe piept - este clasificat ca specie vulnerabilă de către grupurile de conservare a naturii, estimările sugerând că mai există mai puțin de 60.000 de exemplare în lume.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat