Zambia: misterul avionului abandonat cu 5 milioane de dolari, lingouri false și muniție

Zambia: misterul avionului abandonat cu 5 milioane de dolari, lingouri false și muniție

Un avion privat din Egipt aterizează în Zambia cu peste 5 milioane de dolari în numerar, aur contrafăcut și muniție, declanșând un vârtej de zvonuri, arestări și investigații. Până în prezent, nimeni din ambele țări nu a recunoscut că a închiriat avionul sau că deține conținutul acestuia.

Un avion nerevendicat a stârnit imaginația internauților din toată lumea. FOTO Shutterstock

Aeronava, care a zburat din Cairo, Egipt, a aterizat în Zambia în urmă cu două săptămâni, dar până în prezent, nimeni nu a recunoscut că a închiriat avionul sau că deține conținutul acestuia, scriu jurnaliștii BBC . Acest lucru a dus la un vârtej de zvonuri și speculații cu privire la implicarea unor personalități politice sau militare egiptene sau zambiene de nivel înalt și dacă acest incident a fost unul izolat sau a făcut parte dintr-o operațiune mai mare, în curs de desfășurare.

Cei șase egipteni aflați la bordul aeronavei și alte persoane care li s-au alăturat pe aeroportul din Lusaka urmează să apară luni în fața instanței. Unii dintre zambienii reținuți au fost acuzați de spionaj și de obținerea de bani sub pretexte false, în timp ce egiptenii nu au fost încă acuzați. Incidentul a ieșit la iveală după ce un jurnalist egiptean, Karim Asaad, a acuzat oficialii egipteni că sunt implicați în incident. Acest lucru a dus la arestarea sa de către forțele de securitate în civil, o acțiune care a stârnit indignare și proteste pe rețelele de socializare, ceea ce a dus în cele din urmă la eliberarea sa două zile mai târziu.

Zvonuri de spionaj

Autoritățile egiptene au negat orice implicare în acest incident, declarând că aeronava menționată pe site-ul lui Asaad era privată și că doar a tranzitat Cairo. Cu toate acestea, lumina reflectoarelor s-a mutat în Zambia după ce avionul a aterizat pe aeroportul Kenneth Kaunda din Lusaka. Potrivit informațiilor apărute în presa din Zambia, un bărbat zambian care transporta saci cu ceea ce părea a fi aur a fost lăsat să treacă de controlul de securitate și să se întâlnească cu egiptenii proaspăt sosiți în avion. Nu este clar cine a autorizat acest lucru, dar rapoartele sugerează că este posibil ca oferirea de bani să fi facilitat trecerea acestuia.

Bărbatul ar fi vândut o parte din presupusul aur pe care îl avea asupra sa bărbaților din avion, care apoi i-au cerut mai mult. Nu este clar dacă aceștia au descoperit că aurul era fals înainte ca personalul de securitate să ajungă pentru a percheziționa aeronava. Arestarea ulterioară nu a fost deloc simplă. Mai mulți ofițeri care au intrat în avion sunt în prezent anchetați pentru că ar fi primit până la 200.000 de dolari fiecare de la cetățenii egipteni aflați la bordul avionului, pretins ca recompensă pentru că au permis ca avionul să decoleze fără să aresteze pe nimeni.

Atunci când au circulat zvonuri conform cărora sume mari de bani din avion ar fi fost schimbate, un alt grup de agenți de securitate a luat cu asalt aeronava și i-a arestat pe cei aflați înăuntru. Se pare că suspecții au avut dificultăți în a explica de ce aveau milioane de dolari în numerar, mai multe pistoale, 126 de cartușe și ceea ce părea a fi peste 100 kg de lingouri de aur. Interesant este că lingourile de aur s-au dovedit a fi făcute dintr-un amestec de cupru, nichel, staniu și zinc, ceea ce arată că nu tot ce strălucește este aur. Această descoperire sugerează că egiptenii de la bordul avionului ar fi putut fi salvați de la o afacere foarte proastă.

Makebi Zulu, avocatul zambian care îl reprezintă pe unul dintre cei zece bărbați arestați, și-a exprimat confuzia cu privire la sumele inconsistente de bani raportate de forțele de securitate. Inițial, poliția a afirmat că a găsit 11 milioane de dolari în numerar, sumă care a fost ulterior revizuită la aproximativ 7 milioane de dolari, înainte de a se stabili în cele din urmă la 5,7 milioane de dolari. Această discrepanță ar putea fi explicată prin rapoartele conform cărora aproape jumătate din bani au fost scoși din avion înainte de sosirea echipei de arestare, ceea ce ar implica faptul că cei implicați au transportat mai mult de 5 milioane de dolari prin aeroport, o sarcină dificil de realizat în mod discret.

Fabrica de aur fals

Zulu a pus, de asemenea, sub semnul întrebării tratamentul diferențiat al bărbaților arestați. În timp ce zambianul și alți trei străini au fost trimiși la închisoare pentru a-și aștepta procesul, cei șase egipteni au fost cazați într-o casă de oaspeți. Zulu a sugerat că VIP-urile din Cairo ar putea exercita presiuni asupra autorităților zambiene. Persoana care ar fi adus sacii cu aur fals în avion a devenit între timp un denunțător și se pare că ajută poliția zambiană în ancheta sa. În ultimele zile, mai mulți cetățeni zambieni au fost arestați la o fabrică improvizată de prelucrare a aurului fals, ceea ce indică faptul că ar putea urma și alte arestări.

Pe măsură ce acest caz a atras atenția internațională, speculațiile au crescut. Egypt Technocrats, un grup de reflecție format din profesioniști egipteni independenți care trăiesc în întreaga lume, susține că în Egipt există peste 300 de companii secrete implicate în operațiuni de spălare de bani. Unii speculează că sume uriașe de bani ar fi fost scoase din Egipt de la venirea la putere a președintelui Abdel Fattah al-Sisi, în urmă cu nouă ani. Dacă este adevărat, acest zbor ar putea fi doar unul dintre sutele care au făcut călătorii similare. Există o teorie care circulă în unele cercuri conform căreia înalți oficiali militari și oameni de afaceri din Egipt, temându-se de prăbușirea regimului președintelui Sisi, au încercat cu disperare să își scoată banii din țară.

Cu toate acestea, ca și în cazul a tot ceea ce este legat de acest caz misterios, nu este clar cât de mult din aceste speculații este adevărat. Se speră că procesul care urmează să aibă loc va răspunde la multe dintre întrebările ridicate, dar există riscul ca acesta să ducă la și mai multe întrebări. Ceea ce este clar este că acest incident a scos la iveală o rețea de corupție, înșelăciune și activitate infracțională care se întinde pe două continente și implică mai multe persoane de la diferite niveluri ale societății. Pe măsură ce ancheta continuă și procesul se apropie, lumea va urmări cu atenție pentru a vedea cum se va desfășura această poveste intrigantă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat