Zborul MH17: Anchetatorii menționează numele a două persoane care vorbeau în rusă

Zborul MH17: Anchetatorii menționează numele a două persoane care vorbeau în rusă

Parchetul olandez, după ce a afirmat miercuri că racheta care a doborât avionul zborului MH17 în 2014 în estul Ucrainei fusese adusă din Rusia, a dat publicității pentru prima oară numele a două persoane vorbitoare de limbă rusă și despre care caută să obțină informații suplimentare, relatează France Presse.

Echipa comună de investigație — reunind anchetatori din Belgia, Australia, Malaezia și Ucraina și a cărei activitate a fost coordonată de Parchetul olandez — "caută în special informații suplimentare" despre două persoane, a comunicat ea pe site-ul său internet, după publicarea primelor sale concluzii miercuri.

Cele două persoane, care își atribuie pseudonimele "Orion" și "Delfin", au fost identificate ca fiind Andrei Ivanovici și, respectiv, Nikolai Fiodorovici.

Anchetatorii au făcut publice cinci convorbiri telefonice între cei doi bărbați, subliniind în același timp că "nu au probe că aceste apeluri ar fi legate direct de catastrofa zborului MH17".

"Recunoașteți vocile lui 'Orion' și 'Delfin', cunoașteți numele lor complete, localizarea lor?", întreabă parchetul, invitând eventualii martori să-l contacteze prin poșta electronică sau prin telefon. "Dacă sunteți îngrijorați pentru securitatea voastră, mai multe măsuri de protecție pot fi luate".

În transcripția în engleză a acestor convorbiri în rusește, cei doi bărbați evocă "un convoi" în direcția aeroportului prin localitatea Sabivka.

Avionul companiei Malaysia Airlines fusese doborât în după-amiaza zilei de 17 iulie 2014 și toate cele 298 de persoane aflate la bord, în majoritate olandeze, au pierit.

Anchetatorii au conchis că racheta care a doborât avionul fusese adusă din Rusia și că bateria antiaeriană BUK de fabricație rusească traversase frontiera în sens opus după ce fusese utilizată.

Rusia a calificat drept "tendențioasă" ancheta penală internațională, care a dus la aceste prime rezultate făcute publice în Olanda, în timp ce Ucraina a conchis "implicarea directă" a Moscovei în distrugerea aparatului Boeing 777 care asigura legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur.

Ancheta, care a identificat 100 de persoane ca având un "rol activ" în această tragedie, a mai confirmat că racheta fusese trasă dintr-o zonă aflată pe atunci sub controlul separatiștilor proruși. Aceștia însă neagă că ar fi lansat racheta respectivă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom