Zborul MH17: Rusia a respins o cerere de cooperare judiciară pentru audierea unui martor

Zborul MH17: Rusia a respins o cerere de cooperare judiciară pentru audierea unui martor

Rusia a respins o cerere de cooperare din partea justiţiei olandeze în vederea audierii lui "Muchkaev", un martor al prăbuşirii zborului MH17 în iulie 2014 deasupra estului Ucrainei, care a ucis toate cele 298 de persoane aflate la bord, a raportat miercuri tribunalul din Schiphol, notează AFP.

Serghei Muchkaev era, potrivit presei olandeze, comandantul unei brigăzi antiaeriene ruse care, potrivit echipei internaţionale de anchetă, a fost însărcinată să furnizeze racheta BUK care a doborât avionul companiei Malaysia Airlines.

Echipa de anchetă a stabilit în 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă rusă deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, dar Moscova a negat întotdeauna cu vehement orice implicare în prăbuşire.

Luna trecută, tribunalul a ordonat o cerere de cooperare judiciară, întrebând dacă comandantul este capabil şi dispus să depună mărturie.

Într-un răspuns adresat judecătorului de instrucţie datând de la începutul lui decembrie, autorităţile ruse au indicat "că întrebările (...) care trebuie adresate martorului Muchkaev se referă, printre altele, la date despre chestiuni militare, care sunt supuse confidenţialităţii în conformitate cu legislaţia rusă", a raportat tribunalul din Schiphol.

Executarea cererii de cooperare judiciară din partea Ţărilor de Jos ar putea, potrivit Rusiei, "submina secretele de stat ale Federaţiei Ruse şi, prin urmare, interesele esenţiale ale Federaţiei Ruse", a raportat tribunalul, Rusia declarând, prin urmare, că nu este "în măsură să coopereze".

Judecătorul de instrucţie a închis, aşadar, dosarul pe fondul anchetei. Audierile vor continua pe 20 decembrie.

Tribunalul a mai indicat că rudele victimelor, care în cursul audierilor din septembrie au cerut Rusiei să facă dreptate, au depus 301 cereri de despăgubire.

Cei patru inculpaţi, trei cetăţeni ruşi - Igor 'Strelkov' Ghirkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov - şi un ucrainean - Leonid Harcenko - sunt judecaţi în lipsă pentru presupusa "ucidere". Doar Pulatov a angajat o echipă de avocaţi olandezi să-l apere în instanţă, mai scrie AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră

4 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

5 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”