Zeci de mii de persoane au participat, în Capitală, la Noaptea Muzeelor

Zeci de mii de persoane au participat, în Capitală, la Noaptea Muzeelor

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la "Noaptea Muzeelor" în București, eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 13-a ediție.

Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO

În ciuda ploii, oamenii s-au așezat răbdători la cozi cu mult înaintea deschiderii programului și s-au aflat în curțile muzeelor până duminică dimineața, atrași de un număr record de evenimente culturale, de la vizite ghidate, expoziții temporare, lansări de carte sau mese rotunde, la spectacole de teatru sau concerte, propuse de cele 54 de muzee și organizații culturale deschise în Capitală.

* La Muzeul Național de Geologie vizitatorii, majoritatea tineri sau familii cu copii — au fost așteptați la "Noaptea Dinozaurilor — Noapte Magică", replicile bătrânilor "balauri" și un craniu de cuarț, de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa constituind tot atâtea subiecte de selfie.

"Sunt două 'vedete', două puncte special amenajate pentru Noaptea Muzeelor, respectiv această expoziție — "Lumea cuarțului", cu cristale și cu eșantioane foarte spectaculoase de cuarț. Faptul că aici sunt doar 13 geode și cristale de cuarț are o semnificație aparte pentru că se împlinesc 13 ani de 'Noaptea Muzeelor'. Restul, care au talii mult mai mari — avem chiar și o geodă de peste 2 tone — sunt în exterior", a declarat pentru AGERPRES, directorul general al instituției Ștefan Marincea.

El a amintit alte puncte de atracție precum " 'Sala Colecțiunilor' — sala florilor de mină, care cuprinde eșantioane de o valoare estetică deosebită, expuse permanent și Sala de florescență, de la demisol, în care sunt prezentate o serie de minerale, care, în lumină naturală au un aspect tern, dar expuse la ultraviolete capătă culori de fluorescență deosebit de atractive".

Potrivit lui Marincea, "Grădina Dinozaurilor", o expoziție tematică care cuprinde replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice, dar și expoziția de la etajul I al muzeului, care prezintă reconstituiri de dinozaurieni după fosilele care s-au găsit în Europa și America de Nord au constituit alte puncte de interes, mai ales pentru copii.

Directorul Muzeului Național de Geologie a apreciat că, bazându-se pe statisticile anilor trecuți, circa 15.000 și 20.000 de vizitatori vor trece pragul instituției.

* Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" și-a invitat oaspeții la un eveniment complex denumit "Urme în timp". Manifestările au început încă de sâmbătă de la ora 16,30, cu lansarea traducerii cărții "Originea speciilor", de Charles Darwin, și a continuat, de la ora 17,00, cu vernisajul expoziției temporare "Urme în timp". De la ora 18,00, în diferite spații ale muzeului, au avut loc o masă rotundă pe tema teoriei lui Darwin despre evoluția speciilor și impactul ei asupra societății, vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului și proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World.

Directorul general al instituției, Luis Ovidiu Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că, până la ora 21,00, 6.500 de persoane vizitaseră muzeul.

"În funcție de vreme, ne așteptăm să fim în același fel ca în anii trecuți, cam 12.000 de vizitatori. Avem, exact ca de obicei, toate categoriile de public: părinți cu copii, inclusiv cu copii în cărucior. Dacă va fi nevoie vom prelungi programul, peste ora 01,00, pentru ca toată lumea care dorește să poată să ne viziteze", a mai spus Popa.

* La Muzeul Național al Țăranului Român, la puțin timp de la închidere, prelungită până la ora 23,00, directorul general al instituției Lilla Pasima a estimat că în jur de 3.500 de vizitatori au vizitat expozițiile temporare ale MȚR.

Aici au putut fi vizitate expozițiile "Muzeul (in)vizibil #2 — Număr de inventar 111", în Sala Foaier; "Ținutul Buzăului. Priveliști, rosturi, povești", în Sala Tancred Bănățeanu, și "În fire" a artistei Victoria Zidaru, la Sala Acvariu.

Totodată, Fanfara Zece Prăjini a concertat în curtea muzeului.

"Este unul dintre grupurile care există în satul Zece Prăjini, pentru că sunt mai multe. Cinci muzicanți cărora le-am adresat invitația de a reveni la noi și de a reînnoda niște seri foarte frumoase ale anilor '90 până în 2.000, readucând în atenția publicului muzica de taraf, muzica lăutărească cu horele de Moldova și bineînțeles foarte, foarte multă simțire țărănească", a declarat, pentru AGERPRES, Pasima.

Ea a apreciat că, față de anii precedenți, publicul vizitator a avut "puțin alt background".

"Noi acum am închis. Am ținut puțin peste program. Noi avem între 3.100 și 3.400 de vizitatori. (...) Față de anul trecut, noi spunem că — și am discutat cu colegele mele de la PR, care au coordonat acțiunea — am văzut un plus în structura publicului. Ele au considerat că au venit, totuși, o serie de vizitatori care aveau puțin alt background, cu pregătire și cu interes. Sigur că, pe lângă aceștia, a fost prezent publicul uzual, care vine de obicei pentru că intrarea este liberă. Și nu au mai fost îmbulzelile din anii trecuți, în care, practic, să ai sentimentul că este un flux necontrolat, în care lumea vine doar ca să plece. Deci, dacă facem un bilanț, a fost foarte bine", a mai spus directorul MNȚR.

* Casa Filipescu — Cesianu a avut un program variat, de la expoziția permanentă — "Muzeul Vârstelor", primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România, inaugurat în decembrie 2016, până la concerte de muzică clasică sau jazz, recitaluri de muzică și poezie, ori apariții ale unor statui vivante închipuite de actorii Teatrului Masca.

"Anul trecut au fost cam 5.000 de vizitatori. Ne așteptăm la tot atâția sau chiar mai mulți, având în vedere că avem și concert jazz în grădină și Teatrul Masca cu statuile vivante", a declarat, pentru AGERPRES, reprezentanta instituției, Lorena Caldeș.

* La Muzeul Național "George Enescu", insomniacii au putut vizita Palatul Cantacuzino pe acorduri de muzică clasică, jazz și muzică rock, punctul de atracție al "Nopții" constituindu-l un recital susținut de tânărul violonist Sabin Penea, pe una din viorile preferate ale părintelui "Poemei Române", create de lutierul francez, Paul Kaul.

"Publicul este eterogen, ca la fiecare ediție a 'Nopții Muzeelor'. Vine toată lumea, de toate vârstele, copii, tineri, adulți, și oameni mai în vârstă, ceea ce nu poate decât să ne bucure, pentru că, pornind de la acest public divers, încercăm și noi să ne adaptăm de la an la an programul în așa fel încât să nu ne repetăm și să aducem de fiecare dată ceva nou", a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al muzeului, Cristina Andrei.

Ea a dezvăluit faptul că, în debutul evenimentului, elevi ai liceelor de muzică din București au cântat în fiecare din sălile Palatului Cantacuzino, pe pianele aflate în expoziție.

"Am încercat să creăm un flux muzical, astfel încât, pe măsură ce se vizitează, oamenii să fie întâmpinați de muzică live. De ce nu? Asta spre deosebire de alți ani, când prezentam muzică înregistrată. (...) Acum voiam să vorbesc de vioară, pentru că urmează Sabin Penea, un tânăr violonist de talentat și carismatic care va interpreta un program atractiv pe una din viorile lui George Enescu, aflată în patrimoniul muzeului. (...) E o vioară creată special pentru mâna lui Enescu. Avea o mână mai mare și simțea nevoia să cânte la un instrument pe măsură", a spus Cristina Andrei.

Aceasta a estimat că, până la închiderea muzeului, circa 8.000 de vizitatori ar putea să viziteze Casa cu Lei.

Pentru ediția 2017 a "Nopții Muzeelor", și alte instituții muzeale au prognozat numere record de vizitatori: aproximativ 8.000 — Muzeul Național de Artă al României; 2.000 — Muzeul Național Cotroceni; 4.000 — Muzeul Național de Istorie a României.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 13-a ediție.

Mii de muzee și instituții culturale din 30 de țări europene își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi, însoțiți de prieteni și familii. Anul acesta, evenimentul a fost sărbătorit de peste 3.000 de muzee din toată Europa.

În România, "Noaptea Muzeelor" este organizată de către Rețeaua Națională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum Organisations.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina