Zeci de pompieri români intervin să stingă incendiile de vegetație din Grecia

Zeci de pompieri români intervin să stingă incendiile de vegetație din Grecia

Misiune extremă pentru pompierii români trimiși în Grecia. Un incendiu imens a izbucnit la doar câțiva kilometri de Atena, iar salvatorii încearcă să protejeze casele care acum sunt amenințate de flăcări.

Sezonul incendiilor de vegetație a debutat luni în Grecia, cu două incendii de proporții care ard la sud-est și la vest de capitala Atena, forțând evacuarea stațiunilor de pe litoral.

Ambele incendii au fost scăpate de sub control luni noapte și, în condițiile în care avioanele și elicopterele de stingere a incendiilor nu puteau acționa pe întuneric, acest lucru a îngreunat și mai mult sarcina pompierilor și a voluntarilor de pe teren de a le stăpâni.

150 de pompieri intervin pentru stingerea incendiului de lângă Atena, 30 dintre ei sunt români. Ei sunt ajutați din aer de 7 bombardiere cu apă și 4 elicoptere.

Unele case din apropierea orașului au fost salvate de o echipă de pompieri români, au declarat localnicii.

Un sat amenințat de foc a fost evacuat complet. Focul a distrus o fermă de cai din zonă. Unele animale au fost scoase din grajduri înainte să ajungă incendiul la ele.

Poliția crede că incendiul a fost pus intenționat. Un român de 32 de ani a fost reținut câteva ore, ca urmare a acuzațiilor venite de la localnici. Dar forțele de ordine l-au eliberat, pentru că au găsit dovezi împotriva lui.

Temperaturile ridicate și condițiile de uscăciune au transformat pădurile într-o adevărată torță și, chiar dacă temperaturile au fost mai moderate decât în zilele precedente, vânturile care s-au întețit luni au făcut aproape inevitabil ca orice incendiu declanșat să se extindă rapid.

Potrivit Observatorului din Atena, rafalele de vânt au depășit 50 de kilometri pe oră. La Kouvaras, la sud-est de Atena, focul s-a extins pe o zonă de 12 kilometri la doar două ore după ce a fost detectat pentru prima dată, a precizat serviciul de pompieri.

Serviciul de pompieri a fost alertat pentru prima dată despre incendiu la ora 12.27, iar prima mașină de pompieri a ajuns la fața locului patru minute mai târziu. Însă vântul a fost prea puternic, iar focul a scăpat repede de sub control. De asemenea, acesta își schimba direcția în funcție de vânt, grăbindu-se alternativ spre oraș sau spre un munte din apropiere, au declarat oficialii locali.

Într-o altă parte a Greciei, aproape de canalul Corint, 900 de copii au fost evacuați de urgență dintr-o tabără amenințată de flăcări mari.

„Am salvat 1.200 de copii care se aflau în vancanţă în tabără”, a anunţat la postul privat de televiziune Skai primarul din Loutraki, Giorgos Gkionis.

Grecia fost afectată în acest weekend de prima caniculă din acest an, iar temperatura a tins un vârf de 44,2 °C în regiunea Teba (centru), potrivit Observatorului Naţional din Atena.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat