Zegrean (CCR) despre sesizarea pe legislația electorală: Nu știu dacă ar fi o schimbare care ar afecta alegerile

Zegrean (CCR) despre sesizarea pe legislația electorală: Nu știu dacă ar fi o schimbare care ar afecta alegerile

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat miercuri, înainte ca judecătorii să discute constituționalitatea unor prevederi din Legea alegerilor locale, că nu crede că o schimbare ar afecta alegerile, fie că este vorba despre un tur electoral, două sau trei.

"Am văzut că voi știți deja rezultatul. Am văzut la televizor că unii chiar pun pariu pe soluția pe care o să o dăm astăzi", le-a spus Zegrean jurnaliștilor la sosirea la CCR.

Întrebat dacă 20% poate fi un procent reprezentativ pentru un candidat, Zegrean a precizat că depinde "de la caz la caz".

"De exemplu, 3 e mai mare decât 2, 5 e mai mare decât 4, 7 e mai mare decât 6 și așa mai departe. Cine are mai multe voturi, după regula de acum, cine ia mai multe voturi numeric ăla câștigă", a răspuns președintele CCR la întrebarea ce înseamnă cel mai mare număr de voturi estimate, așa cum se menționează în prezent în lege.

Cât privește recomandarea Comisiei de la Veneția în această speță, președintele CCR a subliniat că este o recomandare de a nu se modifica legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri.

"Ei spun să nu se modifice legea electorală cu cel puțin un an înainte de alegeri, dar asta nici nu știu dacă ar fi o schimbare care ar afecta într-un fel alegerile, pentru că este vorba despre un tur sau două tururi sau trei tururi, nu știu", a adăugat Zegrean.

CCR discută excepția privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele referitoare la declararea ca fiind ales a candidatului care a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”