Zegrean: Am fost la toate alegerile, în unul-două tururi; nu am simțit nicio îmbunătățire, niciodată nu a fost mai bine

Zegrean: Am fost la toate alegerile, în unul-două tururi; nu am simțit nicio îmbunătățire, niciodată nu a fost mai bine

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat că a fost la toate alegerile locale de până acum, organizate atât în două tururi, cât și într-unul singur, dar nu a simțit nicio îmbunătățire, nefiind niciodată mai bine.

"Eu am fost la toate alegerile de până acum. Am fost și când se alegea în două tururi primarul și când s-a ales într-un singur tur. Nu am simțit nicio îmbunătățire. Niciodată nu a fost mai bine. Deci nu este nicio deosebire. Pentru ce se întâmplă în orașele noastre, în comunele noastre, că este într-un tur sau că este în două tururi, lucrurile au stat cam la fel. Nu asta este problema. Problema este ca oamenii care sunt aleși să-și facă treaba. (...) Eu nu pledez nici pentru un tur, nici pentru două tururi, mie îmi este absolut egal, pentru că nu am să candidez nici de data asta, nici altă dată la o funcție de reprezentant al unei comunități locale, dar nu aici este problema. Oamenii altceva trebuie să ceară de la aleșii lor", a afirmat șeful CCR, într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24.

Referitor la faptul că românii nu pot vota la alegerile locale în două tururi, Zegrean a spus că aceasta a fost opțiunea legiuitorului.

"Lucrurile sunt simple: pentru că așa a vrut legiutorul. Deci legea spune că alegerile se organizează într-un singur tur de scrutin. De aici toate discuțiile care s-au purtat sunt doar dorințe. Nu puteam noi să rezolvăm această dorință, să satisfacem această dorință a domnului care ne-a sesizat cu privire la neconstituționalitatea articolului care stabilește că alegerile se fac într-un singur tur, pentru că cel puțin în acest dosar cererea lui era inadmisibilă", a explicat el.

Șeful CCR a arătat că dosarului lui Liviu Avram avea un alt obiect, acesta contestând faptul că nu a fost acceptată candidatura lui pentru că nu a depus semnăturile.

"Dumnealui nu poate vorbi despre ce se întâmplă după candidatură câtă vreme candidatura nu i-a fost acceptată. Or, turul unu sau turul doi este vorba despre o altă perioadă a alegerilor. (...) Legea astăzi spune că este un singur tur și nu știu dacă se va modifica, deși, după acest dosar, am mai primit încă vreo 60 de sesizări cam cu același conținut. (...) Eu le-am spus ziariștilor încă de la început, când a debutat această discuție, când se cerea premierului să modifice legea și să dea o OUG prin care să facă alegerile în două tururi. M-au întrebat și le-am spus: Constituția nu prevede un tur sau două tururi, Constituția spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice și corecte", a menționat Zegrean.

Întrebat dacă lucrurile s-ar schimba în cazul în care, în zilele următoare, unul dintre candidații legitimi ar face o sesizare pe acel articol, șeful CCR a spus că nu crede, deoarece există o practică a Curții care este greu de modificat.

Pe de altă parte, el a spus că în Constituție se vorbește despre organele reprezentative, deci puterea se exercită de popor prin organele sale reprezentative, iar Consiliul Local, Consiliul Județean, CGMB trebuie să fie organe reprezentative, fiind desemnate astfel de Legea fundamentală.

"Modul de alegere este o altă problemă, cum au fost ei aleși, cu câte voturi. Eu nu vreau să fac calcule astăzi aici în fața dvs, dar se face confuzie între organe reprezentative și reprezentare, sunt lucruri diferite", a adăugat el.

AGERPRES/(A—autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria