Zegrean: Dreptul nu zace, el se dezvoltă

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a subliniat marți că legea trebuie înțeleasă, trebuie aplicată, iar incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia reprezintă un drept exclusiv al legiuitorului.

Întrebat dacă CCR poate schimba o decizie a judecătorilor Curții dată în 2010 și dacă legea este clară, Augustin Zegrean a spus că se poate reveni asupra unor hotărâri anterioare.

''Sigur că poate fi schimbată (legea — n.r.). Depinde cine o citește. Astfel de decizii au mai fost luate. (...) Dreptul nu zace, el se dezvoltă, se adaptează la condițiile sociale'', a mai spus Zegrean.

De asemenea, întrebat dacă intenția ar trebui să fie inclusă în articolul de lege, el a susținut că este o problemă de aplicare a legii. ''Este o problemă de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie să analizeze lucrurile. Nu poți să trimiți în judecată doar așa pentru că vrei tu, că ești procuror. Trebuie analizate lucrurile și în funcție de asta se poate... Legea trebuie înțeleasă, trebuie aplicată. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiuitorului. Uitați-vă în Constituție. Infracțiunile se stabilesc prin lege", a arătat Zegrean.

Curtea Constituțională a României discută, în ședința de marți, excepții de neconstituționalitate privind incriminarea abuzului în serviciu ridicate în mai multe dosare, între care cele care îi vizează pe fosta șefă a DIICOT Alina Bica, pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și pe fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

5 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

recomandări

Te ia DNA: Dan Popa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video