Zegrean: Dreptul nu zace, el se dezvoltă

Zegrean: Dreptul nu zace, el se dezvoltă

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a subliniat marți că legea trebuie înțeleasă, trebuie aplicată, iar incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia reprezintă un drept exclusiv al legiuitorului.

Întrebat dacă CCR poate schimba o decizie a judecătorilor Curții dată în 2010 și dacă legea este clară, Augustin Zegrean a spus că se poate reveni asupra unor hotărâri anterioare.

''Sigur că poate fi schimbată (legea — n.r.). Depinde cine o citește. Astfel de decizii au mai fost luate. (...) Dreptul nu zace, el se dezvoltă, se adaptează la condițiile sociale'', a mai spus Zegrean.

De asemenea, întrebat dacă intenția ar trebui să fie inclusă în articolul de lege, el a susținut că este o problemă de aplicare a legii. ''Este o problemă de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie să analizeze lucrurile. Nu poți să trimiți în judecată doar așa pentru că vrei tu, că ești procuror. Trebuie analizate lucrurile și în funcție de asta se poate... Legea trebuie înțeleasă, trebuie aplicată. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiuitorului. Uitați-vă în Constituție. Infracțiunile se stabilesc prin lege", a arătat Zegrean.

Curtea Constituțională a României discută, în ședința de marți, excepții de neconstituționalitate privind incriminarea abuzului în serviciu ridicate în mai multe dosare, între care cele care îi vizează pe fosta șefă a DIICOT Alina Bica, pe președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și pe fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...