Zegrean: Hotărârea în cazul Șova va putea fi atacată de cei care o consideră nelegală și neconstituțională

Zegrean: Hotărârea în cazul Șova va putea fi atacată de cei care o consideră nelegală și neconstituțională

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat miercuri că hotărârea care va fi adoptată în cazul lui Dan Șova, în urma votului de respingere pentru ridicarea imunității sale, va putea fi atacată de cei care vor considera că este nelegală sau neconstituțională.  * CCR constată conflict între puteri în cazul Șova; Senatul obligat să redacteze hotărârea

CCR a dezbătut miercuri trei sesizări formulate de președintele Klaus Iohannis, de șeful CSM, Marius Tudose, și de PNL în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

Întrebat dacă este la latitudinea Senatului să decidă în baza cărei legi — Constituție, Regulament sau Statutul senatorilor și deputaților — a fost luată respectiva hotărâre, Zegrean a precizat: "Da, este la latitudinea lor și mai mult decât atât, acea hotărâre va putea fi atacată la CCR de cei care vor considera că este nelegală sau neconstituțională".

El a menționat că nu există un termen în care această hotărâre trebuie adoptată și că se aplică legea de la momentul adoptării actului.

Referitor la faptul că sunt senatori care susțin că CCR nu are cum să oblige Parlamentul să adopte o hotărâre, Augustin Zegrean a subliniat că în Constituție se spune că hotărârile Curții sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial.

"Nu face nicio distincție Constituția că Senatul nu este supus acestei obligații", a adăugat acesta.

CCR a constatat miercuri că există conflict de natură constituțională între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție și Senat în cazul votului pentru ridicarea imunității lui senatorului Dan Șova.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Senatul României, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta și publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului. Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan-Coman Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o publica în Monitorul Oficial al României. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României", se arată în comunicatul CCR transmis miercuri AGERPRES.

Tot miercuri, în cazul sesizării președintelui Klaus Iohannis, Curtea, cu unanimitate de voturi, a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public — PÎCCJ și CSM, pe de o parte, și Parlament, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaților și a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

De asemenea, CCR a respins contestația PNL ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

Pe 7 aprilie, plenul Camerei Deputaților și Senatului a decis cu 292 de voturi pentru și un vot împotrivă că urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți la ședință.

Senatorii au respins pe 25 martie solicitarea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?