Zelenski a ajuns în România: „Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele părţi“

Zelenski a ajuns în România: „Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele părţi“

Volodimir Zelenski a ajuns în România, urmând să se întâlnească cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu şefii Parlamentului. Deşi era în program, preşedintele ucrainean nu va mai susţine discursul în Parlament, din cauza agendei încărcate, potrivit surselor Adevărul.

Volodimir Zelenski a fost întâmpinat de ministrul român de externe. Sursa: X

UPDATE Încă sunt semne de întrebare dacă până la urmă Volodimir Zelenski va mai susține sau nu un discurs în Parlament. Sunt purtate discuții între reprezentanții legislativului și cei ai Ucrainei. O decizie clară va fi comunicată în următoarele ore, susțin surse din Parlament.

---

"Am ajuns în București, România, pentru discuții cu KlausIohannis și pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate.

Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în securitatea alimentară.

Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni.

Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea aviației și a altor colaborări, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii.

România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni", a scris preşedintele ucrainean pe X.

Volodimir Zelenski va fi primit, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune. Până atunci, preşedintele ucrainean are program privat.

După ce termină întâlnirea de la Palatul Cotroceni, preşedintele Ucrainei se va întâlni cu şefii celor două Camere ale Parlamentului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă.

Volodimir Zelenski ar fi urmaz să susţină, la ora 17.00, un discurs în Parlamentul României, fiind al doilea de la începutul războiului, însă primul în format fizic. Sursele Adevărul au precizat că Zelenski nu va mai vorbi în Legislativ din cauza programului încărcat, având stabilite şi unele interviuri în mass-media din România.

Pe de altă parte, în rândul parlamentarilor existau temeri cu privire la reacţiile unor aleşi care s-au manisfestat contra Ucrainei de-a lungul timpului, precum Diana Şoşoacă.

Senatoarea a postat, luni seara, un mesaj pe Facebook în care transmitea că preşedintele Ucrainei nu e binevenit în România şi îl critica pe Klaus Iohannis pentru organizarea vizitei.

Premierul României este liderul care închide cercul întâlnirilor cu președintele Ucrainei. De la ora 17.40, Zelenski va fi primit, la Palatul Victoria, de Marcel Ciolacu.

Surse politice au precizat că au fost luate măsuri sporite de securitate pentru toate întâlnirile şi nu este exclus ca programul să se schimbe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat