Zelenski, după un an de invazie: „Durere, tristeţe, credinţă şi unitate”. Situația de pe câmpul de luptă

Zelenski, după un an de invazie: „Durere, tristeţe, credinţă şi unitate”. Situația de pe câmpul de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat vineri împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în țara sa cu un mesaj video intitulat „Anul invincibilităţii” în care a definit ultimele 12 luni drept „un an de durere, tristeţe, credinţă şi unitate”.

Volodimir Zelenski, la un eveniment organizat la Kiev la un an de invazie FOTO EPA-EFE

„La 24 februarie, milioane dintre noi am făcut o alegere. Nu un steag alb, ci un steag albastru şi galben (culorile drapelului Ucrainei, n. red.). Să nu fugim, ci să înfruntăm. Să înfruntăm duşmanul. Rezistenţă şi luptă”, a spus liderul de la Kiev într-un mesaj difuzat pe canalul său de Telegram, potrivit EFE și Agerpres .

„A fost un an de durere, tristeţe, credinţă şi unitate. Şi acesta (2023, n. red.) este anul invincibilităţii noastre. Ştim că va fi anul victoriei noastre”, a continuat el.

„Ucraina a surprins lumea. Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea. Sunt mii de cuvinte pentru a o dovedi, dar ajung doar câteva”, a adăugat Zelenski, citat de AFP.

„Lumea a văzut de ce este capabilă Ucraina. Sunt noii eroi. Apărătorii Kievului, apărătorii Azovstalului. Harkov, Cernigău, Mariupol, Herson, Nikolaev, Gostomel, Volnovaha, Bucea, Irpin, Ohtirka... oraşe eroice, capitale ale invincibilităţii”, a subliniat șeful statului ucrainean.

„Pregătiți pentru orice”

Reuters notează de asemenea că Zelenski a marcat împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse cu un mesaj sumbru de sfidare în care a transmis: „îi vom învinge pe toţi”.

Zelenski, în vârstă de 45 de ani, aşezat la birou, şi-a amintit cum, în urmă cu un an, s-a adresat ucrainenilor într-o declaraţie făcută în grabă, în timp ce Kievul şi întreaga lume erau şocate de actul de război al Rusiei, constată Agerpres.

„Acum un an, în această zi, din acelaşi loc, în jurul orelor 7 dimineaţa, m-am adresat dumneavoastră într-o scurtă declaraţie, de doar 67 de secunde”, a rememorat vineri Zelenski într-un discurs de 15 minute cu muzică solemnă pe fundal.

„Suntem puternici. Suntem pregătiţi pentru orice. Îi vom învinge pe toţi. Aşa a început 24 februarie 2022. Cea mai lungă zi din viaţa noastră. Cea mai grea zi din istoria noastră recentă. Ne-am trezit devreme şi n-am mai dormit de atunci”, a spus el.

Oficialităţi militare occidentale estimează numărul victimelor de ambele tabere ale celui mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial la peste 100.000 de morţi şi răniţi. Totodată, zeci de mii de civili au murit, în timp ce milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor, scrie Reuters.

„Aproape fiecare are cel puţin un contact în telefonul lui care nu va mai răspunde niciodată. Cineva care nu va mai răspunde la SMS-ul „Ce faci?”. Aceste două cuvinte simple au căpătat o nouă semnificaţie într-un an de război”, a continuat Volodimir Zelenski.

Forţele ucrainene au evitat o victorie rapidă a Rusiei la începutul lui 2022, iar conflictul, pe care Moscova îl numeşte „operaţiune militară specială”, s-a transformat în estul şi sudul Ucrainei într-unul dintre cele mai crâncene lupte de tranşee, precizează Reuters.

Înarmarea, o prioritate

Volodimir Zelenski, care a jucat un rol definitoriu în mobilizarea ajutorului financiar şi militar în întreaga lume pentru a sprijini apărarea ucraineană în faţa unei armate mult mai mari, şi-a lăudat poporul.

„Am devenit o mare armată. Am devenit o echipă în care cineva găseşte, cineva împachetează, cineva aduce, şi toţi contribuie”, a subliniat el.

„Principala concluzie (a anului 2022, n. red.) este că am supravieţuit. Nu am fost înfrânţi. Şi vom face totul pentru a învinge în acest an!”, a conchis președintele ucrainean.

Într-un alt mesaj, publicat vineri, Volodimir Zelenski a informat că s-a întâlnit cu înalţi comandanţi ai armatei ucrainene pentru a discuta despre producţia de armament în ţara sa.

„Am abordat tema producţiei şi livrării de muniţii şi arme. Desigur, nu pot da detalii publice despre acest lucru. Dar este o muncă semnificativă. Şi mă bucur să aud la reuniunea comandamentului militar că şi în aceste condiţii avem potenţialul corespunzător”, a dat asigurări el.

O situație periculoasă pe câmpul de luptă

Situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condiţiile din est sunt foarte grele, a transmis Zelenski, potrivit Reuters și Agerpres..

Președintele ucrainean a mai spus că forţele ruse au bombardat din nou oraşul Herson, lăsând fără căldură 40.000 de persoane.

„În ceea ce priveşte sudul, în unele locuri situaţia este destul de periculoasă, însă trupele noastre au mijloacele de a le răspunde ocupanţilor”, a afirmat el.

„În est, este foarte greu, dureros. Dar facem tot ce putem pentru a rezista”, a continuat președintele ucrainean, referindu-se la atacurile repetate ale forţelor ruse, care încearcă să captureze regiunile Doneţk şi Lugansk.

Potrivit lui Zelenski, lucrările de reconstrucţie din Herson, un oraș bombardat zilnic, vor continua până când încălzirea va fi restabilită.

„Şi vom reconstrui. Indiferent ce ar putea face aceşti terorişti şi ticăloşi ruşi, vom reconstrui şi repara totul”, a promis șeful statului ucrainean.

Rusia trebuie să piardă

„Rusia trebuie să piardă în Ucraina”, astfel încât să nu mai încerce să cucerească teritorii pe care le-a controlat cândva, a apreciat Volodimir Zelenski.

„Revanşismul rusesc trebuie să uite pentru totdeauna de Kiev, de Vilnius, de Chişinău şi de Varşovia, de fraţii noştri din Letonia şi Estonia, din Georgia şi din orice altă ţară care este acum ameninţată”, a declarat șeful statului ucrainean.

Lituania, stat membru NATO şi UE, a fost, la fel ca Ucraina și Republica Moldova, sub controlul Moscovei în perioada sovietică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”