Zelenski exclude orice înțelegere teritorială cu Putin. Ce spune în interviul acordat BBC

Zelenski exclude orice înțelegere teritorială cu Putin. Ce spune în interviul acordat BBC

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus posibilitatea de a renunța la o parte din teritoriul țării sale în cadrul unui potențial acord de pace cu Rusia.

Volodimir Zelenski FOTO: Profimedia

Într-un interviu acordat BBC cu ocazia împlinirii unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei, el a avertizat că dacă ar fi cedat teritoriu, Rusia ar fi putut "continua să revină", în timp ce armele occidentale ar fi adus pacea mai aproape.

De asemenea, Zelenski a declarat că ofensiva de primăvară a început deja, scrie bbc.com..

"Atacurile rusești au loc deja din mai multe direcții", a spus el.

Cu toate acestea, el crede că forțele ucrainene pot continua să reziste avansului Rusiei până când vor putea lansa o contraofensivă - deși și-a repetat apelurile pentru mai mult ajutor militar din partea Occidentului.

"Desigur, armele moderne accelerează pacea. Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege", a declarat dl Zelenski pentru BBC.

El s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderii din Marea Britanie și UE în încercarea de a consolida sprijinul internațional și de a cere arme moderne pentru a-și apăra țara. Când președintele Ucrainei a cerut avioane de luptă moderne, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că "nimic nu este exclus".

Dar Kievul a devenit din ce în ce mai frustrat de viteza cu care au sosit armele occidentale. Livrările de tancuri de luptă - promise luna trecută de o serie de țări occidentale, inclusiv Germania, SUA și Marea Britanie - se crede că mai sunt încă la câteva săptămâni până să ajungă pe câmpul de luptă.

Președintele Zelensky a abordat , de asemenea, o amenințare a liderului belarus Alexander Lukașenko de a purta un război alături de trupele rusești de pe teritoriul său dacă un singur soldat ucrainean va trece granița.

"Sper că Belarus nu se va alătura războiului", a spus el. "Dacă o va face, vom lupta și vom supraviețui". Permiterea Rusiei de a folosi din nou Belarus ca punct de pregătire pentru un atac ar fi o "greșeală uriașă", a adăugat el.

Forțele rusești au lansat o parte din invazia lor la scară largă din Belarus în urmă cu 12 luni. Acestea s-au îndreptat spre sud, spre capitala Ucrainei, Kiev, dar au fost respinse și obligate să se retragă în câteva săptămâni, după ce au suferit pierderi grele.

Întrebat dacă a fost surprins de tacticile Rusiei în acest război, dl Zelenski le-a descris ca fiind "lipsite de valoare".

"Modul în care au distrus totul. Dacă soldații lor au primit [și au executat] aceste ordine, înseamnă că împărtășesc aceleași valori".

Datele ucrainene publicate în această săptămână au sugerat că trupele rusești din Ucraina au murit în număr mai mare în această lună decât oricând de la prima săptămână a invaziei lor. Cifrele nu pot fi verificate, dar Ministerul britanic al Apărării a declarat că tendințele sunt "probabil exacte".

"Astăzi, supraviețuirea noastră este unitatea noastră", a declarat dl Zelenski cu privire la modul în care crede că se va încheia războiul. "Cred că Ucraina luptă pentru supraviețuirea sa". Țara sa se îndreaptă spre Europa atât din punct de vedere economic, cât și prin valorile sale, a spus el.

"Noi am ales această cale. Vrem garanții de securitate. Orice compromisuri teritoriale ne-ar face mai slabi ca stat".

"Nu este vorba despre compromisul în sine", a spus el. "De ce ne-ar fi teamă de asta? Avem milioane de compromisuri în viață, în fiecare zi.

ntrebarea este cu cine? Cu Putin? Nu, pentru că nu există încredere. Dialog cu el? Nu. Pentru că nu există încredere."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro