Zelenski, în fața liderilor europeni: „Să ruinăm ambițiile lui Putin, copiii din fiecare țară merită să fie în siguranță”

Zelenski, în fața liderilor europeni: „Să ruinăm ambițiile lui Putin, copiii din fiecare țară merită să fie în siguranță”

Volodimir Zelenski le-a transmis celor peste 40 de lideri europeni reuniţi joi la Granada, în sudul Spaniei, că este încrezător în continuarea sprijinului SUA pentru ţara sa. Totodată, șeful statului ucrainean a cerut asistenţă şi arme suplimentare în vederea combaterii agresorilor ruşi, informează Reuters, potrivit Agerpres .

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Într-un discurs emoţionant, Volodimir Zelenski a spus că elevii din Harkov (estul Ucrainei) învaţă de la distanţă sau participă la cursuri organizate în staţii de metrou de teama bombardamentelor efectuate de ruși.

„Atât timp cât nu există un sistem de apărare aeriană deplin eficient, copiii nu pot merge în şcoli”, a declarat președintele ucrainean în faţa participanţilor la al treilea summit al Comunităţii Politice Europene, găzduit de Granada.

Zelenski şi-a exprimat încrederea în continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina în pofida a ceea ce el a numit „furtuna politică” recentă de la Washington, unde liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi din cauza unei revolte a aleşilor din aripa dreaptă a propriului său partid care s-au opus deblocării unor fonduri pentru Ucraina.

„Am încredere în America. Ei sunt un popor puternic, cu instituţii solide şi o democraţie solidă”, a spus şeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski a subliniat totodată că nu trebuie să i se permită liderului rus Vladimir Putin să-şi întărească armata, în caz contrar existând riscul ca Moscova să atace şi dincolo de Ucraina până în 2028.

„Să lăsăm să fie o ruină doar ambiţiile lui Putin, nu ţările noastre, nu oraşele noastre. Copiii din fiecare ţară merită să fie în siguranţă. Oriunde în ţară, nu numai în metrou, nu numai în adăposturile subterane, ci oriunde. Trebuie să facem posibil acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina câştigă”, a subliniat preşedintele ucrainean.

Preşedintele american Joe Biden a sugerat miercuri pentru prima dată că actuala criză politică de la Washington ar putea ameninţa ajutorul SUA pentru Ucraina. Congresul american are la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a adopta un buget anual ce trebuie să includă noi fonduri din care Casa Albă să finanţeze sprijinul destinat Ucrainei.

Casa Albă estimează la 24 de miliarde de dolari suma necesară pentru a continua sprijinirea efortului de apărare a Ucrainei.

Fără a repeta asigurările obişnuite, conform cărora SUA vor continua să susţină Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, Biden a subliniat, în schimb, că este „în interesul (SUA) ca Ucraina să reuşească” în faţa invaziei Rusiei.

„Este extrem de important pentru SUA şi aliaţii noştri să ne respectăm promisiunile”, a repetat liderul de la Casa Albă.

Biden nu a dorit să spună cât timp ar putea SUA să continue să furnizeze asistenţă militară şi financiară dacă Congresul nu va adopta noile fonduri. El a dat asigurări doar că Washingtonul are mijloacele pentru „următoarea tranşă” de ajutor şi a sugerat că există „alte modalităţi” de a găsi fonduri, fără a oferi detalii suplimentare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat