Zelenski, în Suedia pentru întâlniri cu regele Carl Gustaf şi cu premierul Ulf Kristersson

Zelenski, în Suedia pentru întâlniri cu regele Carl Gustaf şi cu premierul Ulf Kristersson

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit sâmbătă în Suedia, unde intenţionează să se întâlnească cu prim-ministrul ţării, Ulf Kristersson, cu regele Carl Gustaf şi cu alţi oficiali suedezi, după cum a informat chiar liderul de la Kiev prin intermediul contului său Telegram, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Volodimir Zrelenski și soția sa, Olena, în vizită în Suedia

"Olena şi eu am ajuns în Suedia", a scris Zelenski. "Sarcina noastră principală este să ne întărim apărarea aeriană şi terestră, să dezvoltăm cooperarea bilaterală şi securitatea comună euroatlantică", a continuat el Zelenski în mesajul transmis după sosirea sa în ţara nordică.

Această vizită vine la aproape un an şi jumătate de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei şi într-un moment în care Suedia este pe cale să adere la NATO, urmând exemplul vecinei sale, Finlanda.

La scurt timp după începerea ostilităţilor în februarie 2022, Suedia a abandonat doctrina de a nu furniza arme ţărilor aflate în război şi a furnizat Kievului mii de arme antitanc, aminteşte AFP.

În iulie, Turcia a renunţat la opoziţia sa faţă de intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, dând undă verde aspiraţiilor de aderare ale Stockholmului.

În ceea ce o priveşte, Moscova consideră că intrarea Suediei în NATO va avea "consecinţe negative" pentru securitatea Rusiei, care intenţionează să ia măsuri "prevăzute şi planificate" ca răspuns.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”