Zelenski, în vizită în SUA: Ucraina vrea să găzduiască un centru de securitate în Europa. Avertisment în privința lui Putin

Zelenski, în vizită în SUA: Ucraina vrea să găzduiască un centru de securitate în Europa. Avertisment în privința lui Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a sugerat republicanilor din Congresul SUA care blochează sprijinul militar pentru Ucraina să nu facă jocurile lui Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

„Noi nu vom renunţa. Ştim ce avem de făcut şi puteţi conta pe Ucraina. Şi sperăm la fel de mult să ne putem baza pe voi”, a declarat Zelenski într-un discurs ținut la Universitatea Naţională de Apărare înaintea întrevederii programate pentru marți cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Într-o aluzie la disputele din Congresul SUA privind continuarea sprijinului pentru Ucraina, Zelenski a subliniat că este „crucial ca politica să nu-i trădeze pe soldaţi”.

„Permiteţi-mi să fiu sincer cu voi, prieteni. Dacă există cineva inspirat de problemele nerezolvate de la Capitol Hill, acela este doar Putin şi clica sa bolnavă”, a atras atenția președintele ucrainean, citat de Reuters.

Aprobarea noului sprijin al SUA pentru Ucraina este blocată de câteva luni în Congres din cauza opoziției unor republicani care cer decizii pentru unele politici de pe agenda lor. Conform unor surse citate de Reuters, Casa Albă are în vedere posibilitatea înăspririi condițiilor de acordare a azilului și să fie de acord cu o utilizare mai largă a procedurii de deportare accelerată pentru a debloca ajutorul pentru Ucraina.

Întrevedere cu actorii importanți din complexul militaro-industrial american

Pe de altă parte, șeful statului ucrainean s-a întâlnit, cu prilejul vizitei sale în SUA, cu directori de companii din domeniul apărării. La întâlnire, care a avut loc la Casa Ucrainei, la Washington, au participat preşedintele BAE Systems, Tom Arseneault, preşedintele şi directorul general al Day&Zimmermann, Harold Yoh, preşedintele Boeing, Theodore Colbert, directorul general al Sierra Nevada Corporation, Fatih Ozmen, vicepreşedintele Northrop Grumman, Stephen O'Bryan, vicepreşedintele RTX, Jeff Shockey, vicepreşedintele Lockheed Martin, Raymond Piselli, vicepreşedintele General Dynamics, Mark Roualet, directorul general al D&M Holding, Daniel Powers și vicepreşedintele AeroVironment, Charles Dean.

Volodimir Zelenski a salutat participarea acestor companii la Conferinţa privind baza industrială de apărare SUA-Ucraina, desfășurată săptămâna trecută.

„Vreau să vă mulţumesc tuturor, precum şi partenerilor dumneavoastră. De asemenea, aş vrea să le spun ceva important angajaţilor dumneavoastră: aţi făcut multe pentru Ucraina. Fără oameni ca voi, nu am fi capabili să rezistăm şi să ne apărăm ţara”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a vorbit totodată despre înființarea unui centru de apărare în Europa cu sediul în Ucraina. El a susținut că Ucraina este pregătită să ia toate deciziile necesare pentru implementarea acestei idei.

În afară de Joe Biden, președintele ucrainean are programată o întrevedere cu noul șef al Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene