Zelenski, interviu pentru CNN: „Am vrut să lansez contraofensiva mai devreme . Timpul este inamicul nostru“

Zelenski, interviu pentru CNN: „Am vrut să lansez contraofensiva mai devreme . Timpul este inamicul nostru“

Contraofensiva Ucrainei a fost „încetinită” de apărarea înrădăcinată a Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN. El a precizat că și-ar fi dorit ca livrările de arme occidentale să fi permis ca aceasta să înceapă „mult mai devreme”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski/ FOTO: EPA/EFE

Vorbind cu Erin Burnett de la CNN la Odesa, Zelenski a precizat că, în unele zone ale țării, armata lui nu poate „nici măcar să se gândească să înceapă” atacuri , deoarece nu are „armele relevante”.

„Sunt recunoscător SUA în calitate de lideri ai sprijinului nostru”, a spus el lui Burnett, „dar le-am spus lor și liderilor europeni că am dori să începem contraofensiva mai devreme și avem nevoie de toate armele și materiale pentru asta. De ce? Pur și simplu pentru că dacă începem mai târziu, va merge mai încet.”

Liderul ucrainean a adăugat că dificultățile de pe câmpul de luptă duc acum la o contraofensivă „încetinită”.

„Mi-am dorit ca această contraofensivă a noastră să fi avut loc mult mai devreme, pentru că toată lumea a înțeles că dacă contraofensiva se va desfășura mai târziu, atunci o parte mai mare a teritoriului nostru va fi minată. Oferim inamicului nostru timpul și posibilitatea de a plasa mai multe mine și de a-și pregăti liniile defensive, ” a explicat preşedintele ucrainean.

Liderul de la Kiev a făcut din nou apel pentru avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană. Statele Unite şi-au autorizat aliaţii să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota aceste avioane, dar nu au permis încă aliaţilor să reexporte aceste avioane în Ucraina.

"Nici măcar nu este vorba despre avantajul ucrainenilor pe cer faţă de ruşi", a spus Zelenski. "Este vorba doar despre a fi egali. F-16 îi ajută nu doar pe cei de pe câmpul de luptă să avanseze. Este pur şi simplu foarte dificil fără acoperire din aer".

Revolta de scurtă durată, lansată de liderul grupului paramilitar Evgheni Prigojin la 23 iunie, a reprezentat cea mai mare ameninţare la adresa autorităţii preşedintelui rus Vladimir Putin din ultimele două decenii. Iar Zelenski a declarat pentru CNN că Putin va încerca acum să îşi consolideze puterea şi "să-şi consolideze societatea".

El a sugerat, de asemenea, că liderul rus a fost în mod evident departe de ochii publicului de la înţelegerea secretă de la Kremlin care a pus capăt insurecţiei haotice a lui Wagner.

"După toate aceste evenimente, unde s-a dus Putin?", s-a întrebat Zelenski. "Rareori iese în stradă. Îl vedem în birourile sale etc., dar nu-l vedem niciodată afară".

El a susţinut că serviciile secrete ucrainene au indicat că Moscova măsura sprijinul pentru Prigojin. "Jumătate din Rusia l-a susţinut pe Prigojin. Jumătate din Rusia l-a susţinut pe Putin", a declarat Zelenski. "Unele dintre regiunile ruseşti făceau echilibristică între timp, fără să ştie cu siguranţă pe cine să susţină".

Faptul că Zelenski are o slujbă stresantă nu este cu siguranţă pus la îndoială. Conduce un efort de război, motivând cetăţenii şi aliaţii deopotrivă şi încercând să evite tentativele aproape constante de asasinat.

"Voi fi sincer cu dumneavoastră", i-a spus el lui Burnett. "Dacă m-aş gândi în mod constant la asta, m-aş închide în mine, foarte asemănător cu Putin acum, care nu-şi părăseşte buncărul".

Ameninţările constante la adresa vieţii sale, a spus Zelenski, nu îl deranjează.

"Poţi să te închizi într-o cuşcă ca un animal şi să te înlănţuieşti acolo, gândindu-te în permanenţă că eşti pe punctul de a fi ucis. Bineînţeles, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească cum să împiedice acest lucru, iar aceasta este sarcina lor. Eu nu mă gândesc la asta".

Zelenski își face învioarea de dimineață pe muzica AC/DC

Vorbind în engleză, Zelenski i-a spus jurnalistei Erin Burnett la Odessa că apreciază momentele de singurătate.

"Pot fi singur cu muzică, e adevărat, sau cu o carte. Şi devreme, dis-de-dimineaţă, când nu sunt sunete, când nu e nimeni. Pot să citesc pur şi simplu. Să mă gândesc. Şi muzica mă ajută foarte mult".

Burnett l-a întrebat care este muzica lui preferată.

"Îmi place AC/DC. Şi muzica ucraineană - desigur, îmi place foarte mult muzica ucraineană, pentru că ucraineana este limba (mea) maternă. Pentru că nu înţelegi doar muzica, ci şi (cuvintele). La AC/DC, nu înţeleg toate cuvintele. Îmi place (energia) AC/DC".

"Un antrenament la şase sau şapte dimineaţa, pe ritmul AC/DC, a spus el, "îţi dă energie pentru toată ziua".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB