Zelenski, „iritat” de solicitarea SUA ca Ucraina să nu lovească rafinăriile din Rusia, a decis să o ignore

Zelenski, „iritat” de solicitarea SUA ca Ucraina să nu lovească rafinăriile din Rusia, a decis să o ignore

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul întâlnirii private avute în februarie la Conferința de Securitate de la Munchen, ca Ucraina să nu atace rafinăriile de petrol rusești, o cerință care l-ar fi „iritat” pe liderul de la Kiev, după cum relatează luni ziarul american The Washington Post , citând surse familiare cu această chestiune, scrie Kyiv Independent .

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Potrivit surselor Washington Post, vicepreședinta Kamala Harris a argumentat că atacurile ucrainene ar duce creșterea prețurilor globale la energie și, totodată, la represalii mai agresive din partea rușilor pe teritoriul Ucrainei.

Solicitarea lui Harris l-a iritat pe Zelenski, care „a respins” recomandarea, a relatat publicația americană.

După Conferința de Securitate de la Munchen, forțele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să afecteze industria petrolieră a Rusiei. În total, 12 rafinării de petrol rusești ar fi fost lovite cu succes în mai multe regiuni din adâncul teritoriului rus.

Ucraina a atacat de asemenea, la începutul acestei luni, una dintre cele mai mari rafinării de petrol din Rusia, în orașul Nijnekamsk din Tatarstan, la peste 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina.

Zelenski a ignorat recomandarea lui Harris, el nefiind sigur dacă aceasta reflectă poziția de consens a administrației Biden, au susținut sursele citate de Washington Post.

Dar în săptămânile care au urmat Conferinței de la Munchen, Washingtonul a purtat mai multe convorbiri cu Kievul, reiterând avertismentele.

Răspunzând acestora, Zelenski a declarat într-un interviu acordat The Washington Post pe 30 martie că Ucraina are dreptul de a-și folosi propriile arme pentru lovituri de ripostă asupra rafinăriilor de petrol rusești, în pofida îngrijorărilor Washingtonului.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro