Zelenski merge duminică la Berlin. Germania anunță livrări de arme către Kiev, în valoare de 2,7 miliarde de euro

Zelenski merge duminică la Berlin. Germania anunță livrări de arme către Kiev, în valoare de 2,7 miliarde de euro

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va merge duminică în Germania pentru a se întâlni cu liderii celei mai mari economii europene, a declarat sâmbătă, pentru AFP, o sursă guvernamentală de la Berlin.

Volodimir Zelenski. FOTO EPA EFE

Potrivit Agerpres, care citează AFP, această deplasare are loc la o zi după vizita lui Zelenski la Roma şi în timp ce guvernul german a anunţat noi livrări de arme către Kiev, în valoare de 2,7 miliarde de euro, inclusiv tancuri, blindate, drone şi sisteme de apărare antiaeriană.

Informaţii scurse în presa germană arată că şeful statului ucrainean - al cărui program în Germania nu a fost încă dezvăluit oficial - ar urma să poarte discuţii, printre alţii, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

Lui Zelenski i se va acorda Premiul Charlemagne, decernat anual personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor şi unităţii europene, însă nu este încă sigur dacă el va călători la Aachen pentru a primi personal acest premiu. Oraşul se află în vestul Germaniei, în apropiere de graniţa cu Belgia, la sute de kilometri de Berlin.

„Pentru prima dată în lunga sa istorie, Premiul Charlemagne recunoaşte prin această alegere că libertatea şi principiile fundamentale ale Europei trebuie, dacă este necesar, să fie apărate prin forţă", a subliniat săptămâna aceasta, în cotidianul german Tagesspiegel, directorul comitetului de organizare a premiului, Jurgen Linden.

„Germania va ajuta cu tot ce poate”

Germania a anunţat chiar în ajunul acestei vizite un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 2,7 miliarde de euro, pentru Ucraina, care include livrarea a numeroase tancuri, blindate şi sisteme de apărare antiaeriană.

„Ne dorim cu toţii un sfârşit rapid al acestui război atroce al Rusiei împotriva poporului ucrainean, dar din păcate acest lucru nu se întrevede. De aceea, Germania va ajuta cu tot ce poate, atât timp cât va fi necesar", a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, într-un comunicat.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, aceasta este, cea mai importantă livrare de arme a Berlinului către Ucraina de la începutul invaziei ruseşti.

Cu toate acestea, ministrul adjunct de externe ucrainean, Andrii Melnik, a considerat că ajutorul nu merge suficient de departe.

„Este păcat că majoritatea sistemelor de apărare promise sunt vechi, nu sunt tancuri sau vehicule blindate moderne ale armatei germane, cum ar fi modelele Leopard 2 sau BoxerDe asemenea, este dezamăgitor să vedem că guvernul german continuă să refuze să treacă liniile roşii pe care şi le-a stabilit, în special în ceea ce priveşte livrarea de avioane de luptă, acest tabu trebuie să fie depăşit urgent", a spus fostul ambasador ucrainean în Germania, la postul de televiziune Welt TV.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”