Zelenski observă progrese în privința garanțiilor de securitate occidentale pentru Ucraina

Zelenski observă progrese în privința garanțiilor de securitate occidentale pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri noapte, în mesajul său video obişnuit, că observă progrese în căutarea sa de a obţine garanţii de securitate occidentale împotriva unei viitoare agresiuni din partea Rusiei.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

Zelenski a vorbit despre „succese diplomatice", observând că 18 state s-au alăturat declaraţiilor Grupului celor 7 (G7) state puternic industrializate în ceea ce priveşte astfel de garanţii. Şeful statului ucrainean nu a intrat în detalii.

În contextul aniversării Zilei Independenţei Ucrainei, joi, Zelenski a declarat că Ucraina a făcut un pas înainte în a deveni parte a celor mai puternice state din lume.

Din 24 februarie 2022, de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei, ţara se apără cu ajutorul Occidentului de aproape 18 luni. De Ziua Independenţei din acest an, se împlinesc exact un an şi şase luni de la începerea războiului.

Şeful de personal al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a anunţat pe canalul său de Telegram că negocierile pentru obţinerea garanţiilor de securitate pentru Ucraina sunt în curs de desfăşurare cu SUA şi Regatul Unit.

Negocieri cu alte state membre ale G7 ar urma să înceapă în curând, a adăugat el, menţionând că primele acorduri bilaterale ar urma să fie semnate până la sfârşitul anului. Este vorba de a nu permite un nou război sau o repetare a agresiunii Moscovei după terminarea actualei invazii ruse, a insistat el.

Zelenski şi Iermak au subliniat vineri că pregătirile privind „formula de pace" continuă. Principalul obiectiv este retragerea trupelor ruse înainte de începerea oricăror negocieri. Rusia respinge o astfel de abordare, considerând-o nerealistă.

Potrivit lui Zelenski, 63 de misiuni diplomatice lucrează acum la această „formulă de pace" prezidenţială. Numărul ambasadorilor participanţi din diferite state este în creştere, a declarat şi Iermak, care a spus că aşteaptă ca într-o lună să aibă loc o nouă reuniune a consilierilor pe probleme de securitate ale statelor implicate pentru a pregăti un summit de pace.

Potrivit unor declaraţii anterioare făcute de Iermak, summitul ar urma să fie organizat până la sfârşitul anului şi în acest moment se caută locul în care se va desfăşura reuniunea la nivel înalt. La un al doilea summit, ar trebui implicată şi Rusia, iar biroul prezidenţial din Kiev şi-a exprimat speranţa că, până atunci, Rusia va fi capitulat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB