Zelenski pariază pe ofițeri de generație nouă, testați în luptă, pentru posturi de top în armata Ucrainei

Zelenski pariază pe ofițeri de generație nouă, testați în luptă, pentru posturi de top în armata Ucrainei

După o schimbare uriașă la vârful forțelor armate ucrainene, Zelenski s-a întâlnit cu noua sa echipă de lideri militari. Duminică, el l-a înlocuit pe comandantul Forțelor Întrunite.

Foto: Administrația prezidențială ucraineană

Duminică, Zelenski a semnat un decret de numire a generalului Iuri Sodol în funcția de comandant al Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în locul generalului Serhi Naiev. Din 2018, Sodol a fost comandantul pușcașilor marini din Ucraina.

Printre ofițerii pe care Zelenski i-a adunat se numărau oameni pe care președintele i-a descris ca fiind "bine cunoscuți în armată și care știu foarte bine de ce are nevoie armata". El a adăugat că aceștia "își asumă noi responsabilități".

În afară de noul comandant-șef Oleksandr Sîrski, a cărui reputație de tactician dur și viclean este bine cunoscută în Ucraina, există mai multe fețe relativ noi:

Colonelul Vadim Sukhareiski se va concentra pe sistemele fără echipaj și pe dezvoltarea de drone.

Colonelul Andri Lebedenko se va axa pe inovație, în special pe componenta tehnologică a armatei și pe sistemele de luptă. "Este nevoie de o practică clară cu noile tehnologii", a declarat Zelenski.

Generalul de brigadă Volodimir Horbatiuk se va concentra pe activitatea operațională, activitatea de stat major, planificare și management. "În fiecare stat major, trebuie să se înțeleagă pe deplin frontul", a spus Zelenski, repetând un leitmotiv din ziua precedentă, când a anunțat că insistă ca noii săi comandanți să fie familiarizați cu frontul, în loc să lâncezească la cartierul general.

Generalul de brigadă Oleksi Șevcenko a fost însărcinat cu dezvoltarea logisticii, "asigurând o calitate maximă a logisticii în armata noastră".

Între timp, generalul de brigadă Mihailo Drapati va fi responsabil de instruirea soldaților. Drapati a comandat Forțele Întrunite Herson de la începutul invaziei ruse. Prima sa sarcină a fost construirea unor linii defensive ad-hoc în primele zile ale atacului Rusiei din 2022 asupra Ucrainei, după ce Kremlinul a pătruns din Crimeea atingând forțele ucrainene inițial slabe din jurul orașelor Herson și Mikolaiv.

"Toată experiența reală a comandanților de luptă, a brigăzilor de luptă, a unităților noastre, care au construit un sistem de pregătire de calitate pentru soldați și de evaluare și analiză a acțiunilor de luptă - toată această experiență trebuie să fie pusă în aplicare pentru succesul Forțelor Armate ale Ucrainei", a declarat Zelenski.

Pe lângă aceștia, Zelenski a evidențiat pe nume cinci ofițeri, toți cu cel puțin 20 de ani mai mici decât generalul colonel Sîrski, în calitate de lideri de nouă generație a armatei: generalii de brigadă Andri Hnatov, Mihailo Drapati, Ihor Skibiuk; și coloneii Pavlo Palesa și Vadim Suhevski.

Liderul ucrainean a spus că vor lucra direct pentru Sîrski – fără a clarifica viitoarele locuri de muncă reale.

„Vor servi sub comanda celui mai experimentat comandant ucrainean [Sîrski]”, a spus Zelenski.

Toți cei cinci au folosit tactici inovatoare pentru a câștiga bătălii critice și au condus la victorie unele dintre cele mai respectate unități ale forțelor armate ucrainene. Ideea lui Zelenski este de a promova comandanții carismatici de teren în armată.

Reputația lui Sîrski în rândul trupelor și ofițerilor din prima linie – pe care îi vizitează în mod regulat – este a unui om de armată exigent, obișnuit, care crede ferm în disciplina trupelor, fortificații profunde, planificare detaliată, folosirea surprizei în atacuri și artileria în masă ori de câte ori este posibil.

Sîrski este la fel de mult un tehnician și un șef priceput, concentrat pe rezultate și responsabilitate, pe cât este un reformator cu experiență în unități mici la sol pentru a înțelege ce funcționează cel mai bine pe câmpul de luptă modern și apoi îl implementează la întreaga armată, spun analiștii și profesioniștii militari.

Necunoscuți efectiv în afara Ucrainei, cei cinci ofițeri sunt cunoscuți destul de bine ca și comandanți de succes care au luptat într-un război fierbinte împotriva Rusiei cea mai mare parte a vieții lor profesionale.

Toți și-au ascuțit dinții în luptă, în luptele din prima linie, ca ofițeri juniori în timpul primei invazii ruse a Ucrainei în 2014. Toți au apărut în presa ucraineană, unii frecvent.

Toți, cu excepția unui singur ofițer, au comandat o brigadă de luptă care conținea 2.000-3.000 de oameni, iar unitatea a avut succes pe câmpul de luptă.

Al cincilea conduce o formațiune de mai multe brigăzi. Aproape toți au fost inovatori și fie au fost primii, fie printre primii care au folosit noile tactici de luptă utilizate astăzi în întreaga armată ucraineană, scrie Kyiv Post.

Maiorul Maksim Zorin, un ofițer de teren experimentat, rănit grav în asediul de la Mariupol din 2022 și care servește în prezent ca comandant adjunct în Brigada a 3-a de asalt recrutată la Kiev a spus despre cei cinci: „Aceștia sunt, într-adevăr, oameni dintr-o nouă generație. Acești oameni au 40 de ani. Încă sunt în creștere, încă se dezvoltă.

„Dar ceea ce este cu adevărat important este că au experiență reală, pe care au câștigat-o pe câmpul de luptă. Asta este extrem de important. Nu poți înlocui asta cu nimic, nici un fel de școală, institut, în nicio țară din lume.”

Generalul de brigadă Andri Hnatov

A servit ca ofițer de stat major și apoi comandant al Brigăzii 36 pușcași marini, una dintre cele mai cunoscute unități de luptă ale armatei ucrainene pentru luptele aspre în timpul Asediului Mariupolului din 2022, Bătălia de la Bahmut din 2023 și ca formație de conducere într-o formațiune din 2023 de traversarea amfibie a râului Nipru.

Planificarea lui Hnatov și a personalului său pentru operațiune și sprijinul său logistic, folosind în loc de șlepuri convenționale, zeci de ambarcațiuni mici, prin intermediul uneia dintre cele mai mari căi navigabile din Europa.

Puțini ofițeri din cadrul Forțelor armate ucrainene au mai multă experiență în războiul urban decât Hnatov. În scopuri practice, nimeni nu are mai multă experiență în atacurile infanteriei pe apă și în utilizarea dronelor pentru a susține un cap de pod.

Generalul de brigadă Mihailo Drapati

A comandat forțele comune la Herson de la începutul războiului. Prima sa misiune a fost construirea de linii defensive ad-hoc în primele zile ale celei de-a doua invazii a Ucrainei de către Rusia, în urma unei străpungeri a Kremlinului dinspre Crimeea și când forțele ucrainene erau inițial slabe în jurul orașelor Herson și Mikolaiv.

Sub comanda sa, trupele ucrainene au recucerit în noiembrie 2022 Hersonul, cel mai mare oraș ocupat de ruși eliberat până acum de ucraineni.

În 2023, Kherson a devenit o țintă principală pentru bombardamentele cu rachete rusești, iar comandamentul lui Drapati a devenit un bastion al rețelei de apărare antiaeriană a Ucrainei, care se întărește.

În octombrie 2023, comandamentul său regional a supravegheat lansarea unui asalt amfibiu peste râul Nipru.

Generalul de brigadă Ihor Skibiuk

A comandat Brigada 80 de asalt aerian , una dintre formațiunile remarcabile ale forțelor armate ucrainene, de la începutul celei de-a doua invazii a Ucrainei de către Rusia. Parașutist, Skibiuk s-a alăturat unității cu cartierul general din Liov în 1998 și a urcat de la șef de pluton la comandant de brigadă.

Unitatea 80 își are originile într-o unitate aeropurtată de elită din epoca sovietică. Una dintre primele bătălii ale lui Skibiuk, în calitate de ofițer junior, a avut loc, în mod ironic, în 2014, luptând împotriva parașutiștilor armatei ruse în luptele din regiunea Lugansk. În mai 2022, Brigada 80 a purtat o serie de bătălii împotriva unor elemente ale Armatei a 5-a de tancuri ruse, care încercau să traverseze râul Sivierski Doneț și să învăluie orașele Severodonețk și Lisiciansk din Donbas.

Atacurile au fost oprite datorită obuzierelor de 155 mm standard NATO, care sprijină apărarea Brigăzii 80. A fost prima utilizare majoră, în războiul ruso-ucrainean, a artileriei occidentale împotriva unui atac al armatei ruse. Skibiuk și Brigada 80 au continuat să lupte în aproape toate sectoarele frontului. În septembrie 2022, Brigada 80 a condus o contraofensivă care a eliberat cea mai mare parte a regiunii Harkov. Prin reputație, brigada este o formațiune de elită și una dintre cele mai grele unități de luptă ale armatei ucrainene.

Colonelul Vadim Suharevski

Absolvent al Batalionului 80 de Asalt Aerian, Suharevski a fost ofițer de stat major într-o unitate de pușcași marini din sectorul sudic la începutul războiului, iar în martie a fost numit la comanda Brigăzii 59 motorizate, o formațiune puternic zdruncinată de asaltul masiv al tancurilor și artileriei rusești care se îndrepta spre nord dinspre Crimeea.

Potrivit relatărilor din mass-media de la acea vreme, unele confirmate ulterior de Kyiv Post pe teren, Suharevski a reușit să să convingă trupele Brigăzii 59 , care uneori se împotriveau, să sape și să se adăpostească și obligându-i pe comandanții subalterni să aplice regula. Într-o relatare pentru revista Forbes, Suharevski și-a amintit de furia și rezistența soldaților, înainte ca aceștia să afle că atacurile rusești se vor sparge dacă se lovesc de o apărarea organizată.

În 2023, brigada a 59-a fost una dintre primele formațiuni din armata ucraineană care a organizat o unitate ad-hoc de drone de lovire și, probabil, prima brigadă, din istorie, care a apelat la drone de lovire ca o alternativă reală la artileria convențională.

Până la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024, echipele de drone subordonate Brigăzii 59 dominau cerul în sectorul Herson, în unele zile lovind pozițiile și trupele rusești cu sute de explozibili livrați cu drone pe zi.

Colonelul Pavlo „Hunter” Palisa

Tatăl său a fost ofițer sovietic de carieră, iar la 39 de ani, cel mai tânăr dintre cei cinci ofițeri evidențiați de Zelenski. La începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, Palisa era ofițer student care studia la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA din Ft. Leavenworth. Și-a întrerupt studiile și s-a întors pentru a conduce un regiment de asalt care luptă în sectorul Donbas.

Unitatea, Regimentul 5 de Asalt Kiev, a fost prima formațiune formată de armata ucraineană, concepută pentru a asalta și captura fortificațiile și întăriturile rusești. În 2023, el a preluat comanda Brigăzii 93 Mecanizate, o formație experimentată care timp de luni de zile și cafre a fost piciorul apărării feroce ucrainene care a apărat orașul Bahmut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?