Zelenski respinge criticile: Armata ucraineană „avansează” pe câmpul de luptă

Zelenski respinge criticile: Armata ucraineană „avansează” pe câmpul de luptă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forțele armate ale Kievului „avansează” în contraofensiva lor împotriva forţelor ruse, respingând astfel criticile unor oficiali occidentali potrivit cărora Ucraina câştigă teren prea încet.

Zelenski (primul din dreapta) într-o vizită pe front FOTO Profimedia

După aproape trei luni de contraofensivă, armata ucraineană a recucerit mai mult de o duzină de sate, dar nicio aşezare majoră, în condițiile în care soldaţii săi se confruntă cu vaste câmpuri minate şi linii fortificate de ruși.

În această săptămână, oficiali americani anonimi şi-au exprimat frustrarea faţă de progresul lent al operaţiunii şi chiar au criticat strategia ucrainenilor, relatări ce au iritat Kievul.

„Forţele ucrainene avansează. În ciuda tuturor lucrurilor şi indiferent de ceea ce spune cineva, avansăm, şi acesta este cel mai important lucru. Suntem în mişcare”, a scris Zelenski pe contul său de Telegram.

Unii se tem că sprijinul Occidentului ar putea începe să scadă pe măsura scăderii temperaturilor, ceea ce ar putea încetini progresul pe câmpul de luptă spre finalul anului. Occidentul a investit multe miliarde de dolari pentru a ajuta contraofensiva, însă Ucraina spune că are nevoie de mai mult.

Avântul ucrainean pe câmpul de luptă a crescut uşor într-o parte a frontului din regiunea sud-estică Zaporojie, unde ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat vineri că trupele Kievului au străpuns prima linie a apărării ruseşti.

Casa Albă a declarat că ucrainenii au înregistrat un „succes notabil” în zonă, deşi Maliar a avertizat că trupele Kievului au ajuns la poziţii şi mai puternic fortificate de cealaltă parte după ce au străpuns prima linie.

În actualizarea sa zilnică privind câmpul de luptă, armata ucraineană nu a raportat noi progrese, dar a declarat că trupele sale continuă să avanseze spre Melitopol, un important centru urban din regiunea Zaporojie ocupat de ruşi.

Conform ultimului raport, au avut loc 45 de ciocniri pe linia frontului în ultimele 24 de ore, iar luptele s-au dezlănţuit în est, unde trupele ucrainene au respins mai multe atacuri ale rușilor.

Moscova a descris deja contraofensiva ucraineană drept un eşec. De cealaltă parte, Kievul spune că a avansat încet intenţionat pentru a minimiza pierderile, iar avansul său a fost foarte îngreunat de lipsa unei puteri aeriene moderne, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat