Zelenski respinge ideea că Ucraina s-ar afla într-un impas pe câmpul de luptă: „Oamenii sunt obosiți. Dar care este alternativa?”

Zelenski respinge ideea că Ucraina s-ar afla într-un impas pe câmpul de luptă: „Oamenii sunt obosiți. Dar care este alternativa?”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea că Ucraina ar fi ajuns într-un impas pe câmpul de luptă în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care efectuează sâmbătă o vizită neanunțată la Kiev.

Președinta CE Ursula von der Leyen a sosit sâmbătă la Kiev FOTO EPA-EFE

„Timpul a trecut, oamenii sunt obosiți ... Dar acesta nu este un impas. Rusia controlează cerul. Noi avem grijă de armata noastră. Nimeni nu vrea să îi abandoneze pur și simplu, așa cum Rusia își abandonează poporul ca pe carne. Cum să depășim această situație? F-16, trebuie să așteptăm ca băieții să învețe, când se întorc. Când există apărare aeriană pe front, militarii merg înainte și folosesc echipamentele”, a subliniat Zelenski, potrivit The Guardian.

Săptămâna aceasta, generalul ucrainean Valeri Zalujnîi a declarat pentru The Economist: "La fel ca în primul război mondial, am ajuns la un nivel tehnologic care ne pune în impas. Cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă și frumoasă".

Zelenski a reamintit însă faptul că, în 2022, se credea pe scară largă că trupele ucrainene se aflau într-un impas, înainte de a obține în cele din urmă câștiguri importante.

„Câteva trucuri militare, și vă amintiți, regiunea Harkov a fost eliberată. Nu avem dreptul să renunțăm. Care este alternativa? Ar trebui să renunțăm la o treime din statul nostru? Acesta va fi doar începutul. Știm ce este un conflict înghețat, am tras deja concluziile pentru noi înșine. Trebuie să lucrăm mai mult cu partenerii în privința apărării aeriene, să deblocăm cerul, să le oferim luptătorilor noștri posibilitatea de a desfășura acțiuni ofensive”, a subliniat președintele ucrainean.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev într-o vizită care nu fusese anunţată oficial.

Este evident că războiul din Orientul Mijlociu, acest conflict, deturnează atenţia. Noi am mai fost în situaţii foarte dificile, atunci când nu exista aproape nicio focalizare asupra Ucrainei", a subliniat Zelenski, exprimându-şi totodată convingerea că Ucraina "va depăşi această provocare", notează AFP, preluat de Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de războiul dintre Israel şi Hamas pentru a reduce sprijinul Occidentului pentru Ucraina, unde forţele ruse vor câştiga dacă SUA vor înceta să sprijine Kievul, au atenţionat marţea aceasta şeful diplomaţiei americane Antony Blinken şi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei audieri în cadrul unei comisii din Senatul SUA, consacrată ajutorului pentru Ucraina şi Israel.

Susţinătorii Ucrainei, în special SUA, reiterează că ei vor asigura ajutorul militar şi financiar pentru Kiev până la înfrângerea Rusiei

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat