Zelenski: Rusia vrea un nou front către Ucraina din Moldova. De ce sunt interesați rușii de Chișinău

Zelenski: Rusia vrea un nou front către Ucraina din Moldova. De ce sunt interesați rușii de Chișinău

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a fost confirmat de țările europene planul Rusiei care prevede înlocuirea conducerii pro-Occident din Moldova. Tot el susține că Moscova vrea să aibă sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Maia Sandu și Volodimir Zelenski / Foto: Arhivă / EPA-EFE

El a explicat de ce ar fi interesaţi ruşii să preia controlul asupra Chişinăului - principalul interes îl reprezintă aeroportul.

„Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina - n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.

Rusia are staționați în Transnistria aproape 2.000 de oameni și există suspiciuni că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina. Președintele Ucrainei a fost întrebat într-un interviu pentru „La Repubblica” cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i-ar cere ajutorul, potrivit News.ro.

„Ea cunoaşte foarte bine situaţia noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai precizat că a primit informații de la serviciul său de spionaj că Rusia vrea să profite de faptul că Moldova nu este membră NATO și nici membră a Uniunii Europene, astfel că ar putea să schimbe conducerea țării . „Am transmis această informaţie preşedintei Maia Sandu. Ea a fost confirmată şi de ţările europene la scurt timp după aceea”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria