Zelenski s-a întâlnit cu ambasadorii din statele membre G7 într-un port din regiunea Odesa: 17 nave încărcate cu cereale aşteaptă ridicarea blocadei

Zelenski s-a întâlnit cu ambasadorii din statele membre G7 într-un port din regiunea Odesa: 17 nave încărcate cu cereale aşteaptă ridicarea blocadei

Zelenski a mai declarat că aşteaptă un semnal de la Naţiunile Unite şi Turcia pentru a începe transporturile, transmite news.ro.

„Ucraina este pregătită să reia transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră. Este important pentru noi să rămânem garanţii securităţii alimentare mondiale”, a dat asigurări Zelenski.

Şeful statului ucrainean s-a deplasat vineri la Ciornomorsk pentru a vedea la faţa locului pregătirile făcute pentru reluarea transporturilor de cereale.

La mai bine de o săptămână de la semnarea acordului de la Istanbul, Ucraina încă nu a putut relua transporturile de cereale. Conform acordului, livrările de cereale ar trebui permise prin porturile Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenîi. Însă portul Odesa a fost bombardat de ruşi a doua zi de la semnarea acordului.

În prezent, 17 nave sunt încărcate în portul Odesa şi aşteaptă să-şi onoreze comenzile, a precizat ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari furnizori mondiali de cereale, iar înţelegerea din Turcia, mediată de ONU, ar trebui să contribuie la rezolvarea crizei alimentare internaţionale, care s-a accentuat după cinci luni de blocadă maritimă impusă de ruşi asupra porturilor Ucrainei, notează Reuters.

„Este important pentru noi să rămânem garanţii securităţii alimentare mondiale. Dacă cineva blochează Marea Neagră şi ia vieţi în alte ţări, noi le permitem oamenilor să supravieţuiască”, a scris Zelenski pe contul său Telegram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?