Zelenski și Netanyahu au vorbit despre apărarea antiaeriană, în schimbul votului favorabil al Ucrainei pentru Israel în Adunarea Generală a ONU

Zelenski și Netanyahu au vorbit despre apărarea antiaeriană, în schimbul votului favorabil al Ucrainei pentru Israel în Adunarea Generală a ONU

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, au avut o conversaţie telefonică pe 31 decembrie. Potrivit Axios, care citează oficiali ucraineni și israelieni, părțile au discutat schimbarea poziției Ucrainei privind votul pentru una dintre rezoluțiile anti-Israel din Adunarea Generală a ONU în schimbul transferului de sisteme de apărare antiaeriană către ucraineni.

Volodimir Zelenski, alături de Benjamin Netanyahu, la Kiev, în 2019 Foto EPA EFE

Vorbim despre o rezoluție prin care se solicită Curții Internaționale de Justiție să emită un aviz juridic cu privire la consecințele ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel. Ucraina a susținut documentul în timpul votului pentru acesta în comitetul ONU, dar nu a fost prezentă la votul Adunării Generale "pentru a da o șansă relațiilor cu Netanyahu".

Netanyahu, care a depus jurământul recent ca prim-ministru, l-a sunat pe Zelenski în cadrul unei serii de apeluri telefonice cu liderii țărilor care au votat anterior rezoluția. În special, Israelul dorește ca aceștia să-și schimbe voturile și să se opună rezoluției sau cel puțin să se abțină.

Potrivit publicației, în timpul unei conversații cu Benjamin Netanyahu , Zelenski a spus că în schimbul votului pentru rezoluție sau al „abținerii”, președintele ucrainean ar dori să audă cum noul guvern israelian își va schimba politica și va oferi Ucrainei sisteme de apărare împotriva atacurilor rusești cu rachete balistice, rachete și drone de fabricație iraniană.

Potrivit unui oficial ucrainean care a vorbit cu Axios, Netanyahu nu și-a luat niciun angajament, dar a spus că este gata să discute cererile lui Zelenski în viitor. În același timp, președintele ucrainean nu a fost mulțumit de un astfel de răspuns și nu a fost de acord ca Ucraina să voteze împotriva rezoluției sau „să se abțină”. În schimb, el l-a instruit pe ambasadorul Ucrainei la ONU să lipsească în timpul votului.

„Cei doi lideri nu au fost mulțumiți și nu au obținut ceea ce și-au dorit. Zelenski a decis că nu vom merge la vot pentru a da o șansă relațiilor cu Netanyahu”, a spus un oficial ucrainean.

La rândul său, un oficial israelian de rang înalt a spus că, deși Ucraina nu a votat pentru rezoluție, Israelul a fost dezamăgit de faptul că Kievul a decis să nu participe la vot. Deși se putea abține.

„Prim-ministrul Netanyahu a comunicat cu președintele Zelenski, iar Ucraina, care a votat anterior pentru rezoluția anti-Israel, nu a fost prezentă la vot de data aceasta. În plus, nu vom comenta discuțiile diplomatice”, a declarat biroul lui Netanyahu pentru Axios.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”