Zelenski subliniază că nu va ceda Bahmutul, „fortăreața noastră“, în mâinile invadatorilor ruși și cere mai multe arme Vestului

Zelenski subliniază că nu va ceda Bahmutul, „fortăreața noastră“, în mâinile invadatorilor ruși și cere mai multe arme Vestului

Ucraina se va bate pentru a păstra oraşul "fortăreaţă" Bahmut din estul ţării atât atât timp cât va putea, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cerând Occidentului să accelereze furnizarea de arme cu rază lungă de acţiune pentru a ajuta Kievul să respingă forţele ruse în afara Donbasului, relatează Reuters şi Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.

Soldați ucraineni întorcându-se pe linia frontului, în Bahmut Foto Profimedia

"Nimeni nu va preda Bahmut. Vom lupta cât vom putea. Considerăm Bahmut fortăreaţa noastră" , a afirmat Zelenski într-o conferinţă de presă cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după summitul UE-Ucraina de la Kiev.

"Ucraina ar putea să păstreze Bahmut şi să elibereze Donbasul ocupat dacă ar primi arme cu rază lungă de acţiune", a spus preşedintele ucrainean.

"Dacă livrările de arme sunt accelerate, în special cele cu rază lungă de acţiune, nu numai că nu ne vom retrage din Bahmut, ci vom începe să eliberăm Donbasul", a insistat Volodimir Zelenski.

Oraşul Bahmut a devenit punctul central al rezistenţei ucrainene împotriva invaziei ruse şi a eforturilor Moscovei de a recâştiga iniţiativa pe câmpul de luptă.

Oficiali ruşi au declarat că forţele ruse înconjoară Bahmut din mai multe direcţii şi luptă pentru a prelua controlul asupra unui drum, rută importantă de aprovizionare pentru forţele ucrainene.

Rusia, a spus Zelenski, va continua acţiunile ofensive în est, dar forţele ucrainene vor putea să reziste până la sosirea mai multor arme occidentale.

"Rusia vrea o revanşă şi vrea această revanşă acolo unde are nevoie foarte mult de ea. Sarcina noastră este să nu le oferim această oportunitate până în momentul în care armata noastră va fi întărită cu arme adecvate. Cred că avem o şansă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Interfax-Ukraina.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

2 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

3 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

4 VIDEO Priviți cum arată în realitate! / Noi amănunte despre vizita „surpriză” a lui Putin la Mariupol

5 Cazul Ianis Hagi, o „boală cronică“ în România: „În Germania, nu vezi așa ceva!“