Zelenski vizitează unul dintre cele mai fierbinți sectoare ale frontului din Ucraina

Zelenski vizitează unul dintre cele mai fierbinți sectoare ale frontului din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o vizită în sectorul localităţilor Kupiansk şi Lîman, ţintă a unei ofensive a trupelor ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Zelenski decorând soldați angajați în apărarea Kupianskului FOTO EPA-EFE

„Astăzi, facem o vizită la brigăzile noastre care efectuează misiuni de luptă într-una din zonele cele mai fierbinţi, cea de la Kupiansk şi Lîman”, a scris Zelenski pe contul său de Telegram, unde a publicat şi un filmuleț în care el apare alături de militari în ceea ce pare a fi un adăpost fortificat.

Şeful statului ucrainean dezvăluie că a „discutat despre situaţia operaţională de pe front, chestiuni de actualitate şi nevoi cu comandanţii de brigadă şi luptătorii”.

Forţele armate ale Kievului desfăşoară de la începutul lunii iunie o contraofensivă în estul şi sudul Ucrainei, dar în sectorul Kupiansk sunt în defensivă.

Autorităţile ucrainene au cerut în august populaţiei ce trăieşte în apropiere de Kupiansk să evacueze zona. În 20 septembrie, armata ucraineană a avertizat că se teme de noi atacuri rusești în zonă.

De la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, Volodimir Zelenski s-a deplasat de mai multe ori pe frontul din sudul şi estul ţării sale, mai ales la Bahmut, locul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din Ucraina.

Rusia a ocupat aproape o cincime din teritoriul ucrainean: Crimeea, peninsulă anexată în 2014, majoritatea regiunii Lugansk, şi părţi din regiunile Doneţk, Zaporojie şi Herson, notează AFP.

În pofida criticilor Occidentului, Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii în septembrie 2022, după desfăşurarea a ceea ce Moscova a prezentat drept „referendumuri”. Însă comunitatea internaţională nu le-a recunoscut.

La un an distanță, Rusia nu controlează decât parţial aceste regiuni unde au loc lupte intense. Ucraina desfăşoară o contraofensivă pe o lungime de aproape 1.000 de kilometri a frontului şi speră să străpungă liniile defensivei ruseși din regiunea Zaporojie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?