Zgonea îi cere lui Canacheu să returneze mașina de serviciu, pe care o utilizează "abuziv"

Zgonea îi cere lui Canacheu să returneze mașina de serviciu, pe care o utilizează "abuziv"

Deputatul PNL Costică Canacheu a fost notificat de Biroul permanent al Camerei Deputaților să predea mașina de serviciu, folosită la biroul parlamentar, el solicitând conducerii forului legislativ să i se atribuie autoturismul până la terminarea mandatului cu preluarea cheltuielilor aferente deținerii și întreținerii acestuia.

În ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților de miercuri a fost discutat un memorandum al Secretariatului General care avea ca temă faptul că deputatul Costică Canacheu nu a predat mașina, așa cum se reglementează prin modificarea Statutului deputaților și senatorilor, și a solicitat să îi fie atribuită la biroul parlamentar până la terminarea mandatului, el menționând că va prelua toate cheltuielile aferente deținerii și întreținerii autoturismului.

Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a cerut secretarului general să-l notifice pe Canacheu până va preda mașina "pe care o utilizează abuziv".

"Domnul Canacheu dorește să-i dăm o mașină, pe care nu o mai avem. Vrea mașina de serviciu. Vă rog frumos să-i faceți notificare domnului Canacheu să predea mașina, care nu este a domniei sale. Îi faceți notificări până când înțelege. Domnule lider, știți care este următoarea etapă după notificări, vine Curtea de Conturi și întreabă unde este produsul. Deci, domnul Canacheu utilizează abuziv o mașină a Camerei Deputaților. Nu mai are dreptul, conform Statutului deputatului și senatorului. Domnia sa, ca fost președinte de comisie, ar trebui să știe acest lucru", a spus Zgonea, potrivit stenogramei ședinței Biroului permanent de miercuri.

În memorandumul Secretariatului General se arată, referitor la cererea făcută de Canacheu pe 18 martie privind atribuirea unui autoturism marca Dacia Logan necesar biroului parlamentar, că prin modificarea legislației, în data de 23.12.2015, "au fost abrogate dispozițiile din Statutul deputaților și senatorilor de a beneficia de autoturism pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului". "Pe cale de consecință, urmare a modificărilor legislative sus-menționate, secretarul general a solicitat tuturor grupurilor parlamentare să se aducă la cunoștința deputaților predarea cu celeritate a autoturismelor pe care le aveau în primire", preciza secretariatul.

Canacheu a fost notificat să predea autoturismul până la data de 17 martie.

La începutul lunii februarie, deputatul liberal făcuse o altă adresă prin care solicita achiziționarea în nume personal a autoturismului Dacia Logan. I s-a comunicat atunci că "în obiectul de activitate al Camerei nu este prevăzută vânzarea de bunuri, iar autoturismul solicitat se află pe lista anexă la memorandumul intern, prin care se aprobă disponibilizarea către alte instituții publice a autoturismelor restituite din teritoriu".

Deputatul liberal a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că a adresat Biroului permanent solicitarea ca, "în temeiul art. 40 din Statutul deputaților și senatorilor", să îi încredințeze mașina, până la terminarea mandatului, la biroul parlamentar, cu preluarea cheltuielilor.

"E un temei regulamentar, adică nu e mașină de serviciu, în sensul că nu mai sunt cheltuielile ținute de către Camera Deputaților și că, dacă predau mașina, am dreptul la 1.000 de lei cheltuieli de deplasare. Așa că eu am scutit Camera de cheltuială", a precizat el.

Canacheu a adăugat că deputații pot folosi în continuare mașinile de la Parlament, acest lucru fiind statutar.

"Am cerut ca mașina să îmi fie atribuită până la terminarea mandatului, să fie arondată biroului parlamentar, cu preluarea cheltuielilor și chiar ieri (joi — n.r.) am făcut prima cheltuială, pentru că RCA-ul era până la 31 martie. Ieri am achitat RCA până la 1 octombrie în numele Camerei Deputaților. Vreau să fac ITP-ul, am să plătesc eu, vreau să iau rovigneta, am să plătesc eu, toate celelalte cheltuieli vor fi suportate de mine, adică biroul parlamentar, Circumscripția 42, Colegiul 4, București. Orice altă interpretare este o speculație ieftină", a precizat Canacheu.

Deputatul a subliniat că intenționează să folosească mașina, pe care o conduce "de 10 ani", până la terminarea mandatului, asigurând cheltuielile necesare.

"Eu am luat această decizie în campania din 2000, când, ca tânăr întreprinzător în țara românească, aveam un Grand Cherokee și concitadinii mei se uitau la mașină nu la mine. Ajungând parlamentar am hotărât să merg cu mașina încredințată de Parlament. Așa că am mers cinci ani cu Dacia Nova și 10 ani cu acest Logan și îmi voi încheia mandatul cu acest Logan", a concluzionat Canacheu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…