Zi cu miză mare în Franța: Macron nu a exclus dizolvarea Camerei Parlamentului în cazul respingerii reformei pensiilor

Zi cu miză mare în Franța: Macron nu a exclus dizolvarea Camerei Parlamentului în cazul respingerii reformei pensiilor

Potrivit Agence France-Presse, președintele francez intenționează să participe personal la votul din 16 martie din Adunarea Națională.

Ciocniri ale forțelor de ordine cu protestarii împotriva reformei pensiilor. Foto: EPA-EFE

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu prim-ministrul Elisabeth Borne la Palatul Élysée pentru a discuta despre posibilitatea dizolvării Adunării Naționale (camera inferioară) a parlamentului dacă deputații resping proiectul de lege privind reforma pensiilor în forma sa finală, a anunțat miercuri postul TV BFM , citând o sursă din guvernul țării.

Potrivit sursei, consultările cu privire la oportunitatea dizolvării Camerei inferioare a parlamentului vor continua pe 16 martie, în timp ce autoritățile au în vedere diverse măsuri prevăzute de lege. Este posibil ca guvernul să recurgă la o prevedere constituțională care să permită ca reforma să fie realizată prin decret al puterii executive fără vot în parlamentul bicameral. În această etapă, autoritățile speră să „convingă parlamentarii de necesitatea de a vota pentru adoptarea reformei”, a spus sursa.

Agence France-Presse a transmis că Macron intenționează să participe personal la votul din 16 martie din Adunarea Națională.

Votarea ambelor camere

Ambele camere ale Parlamentului francez, în cadrul unor ședințe separate, vor analiza proiectul final al reformei pensiilor, convenit pe 15 martie de o comisie mixtă de deputați și senatori. Senatul (camera superioară) plănuiește să voteze dimineața, în timp ce Adunarea Națională se va pronunța după-amiaza. În seara zilei de 15 martie, unii legiuitori nu au decis încă ridicarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și alte măsuri incluse în proiect.

Planurile de reformare a sistemului de pensii au provocat o serie de proteste în masă din partea sindicatelor pe fondul unei atitudini ambigue a populației Franței. Proiectul guvernamental a fost prezentat la mijlocul lunii ianuarie. Adunarea Națională nu a finalizat prima lectură în termenul prevăzut. Proiectul a fost trimis la Senat, unde a fost aprobat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”