Zi decisivă pentru Donald Trump. Fostul președinte american așteaptă să afle dacă va fi pus sub acuzare

Zi decisivă pentru Donald Trump. Fostul președinte american așteaptă să afle dacă va fi pus sub acuzare

Autoritățile din New York au ridicat baricade de oțel în fața tribunalului unde poate fi adus fostul președinte american Donald Trump dacă este pus sub acuzare marți în dosarul acoperirii unei plăți de 130.000 de dolari către o actriță de filme pentru adulți. Poliția din mai mai multe orașe americane a sporit prezența forțelor de ordine, după ce Trump a chemat la proteste, dar oficialii de securitate au spus că nu există amenințări credibile, a relatat presa americană.

Poliția din New York a instalat baricade în fața tribunalului din Manhattan FOTO EPA-EFE

Marele Juriu s-ar putea pronunța azi în privința unei puneri sub acuzare a fostului președinte Donald Trump pentru o posibilă infracțiune de falsificare a actelor comerciale după ce ar fi încercat să ramburseze o plată către actrița porno Stormy Daniels făcută de fostul său avocat Michael Cohen drept „onorarii legale”. Trump neagă că ar fi avut o aventură cu Stormy Daniels căreia ar fi încercat să-i cumpere tăcerea.

Baricade de oțel erau ridicate luni în fața Tribunalului Penal din Manhattan, unde Trump ar putea fi adus, amprentat și fotografiat dacă acuzațiile vor fi depuse săptămâna aceasta, așa cum anticipează presa americană.

O prezență sporită a poliției a fost văzută, de asemenea, în fața Trump Tower din oraș.

Fiecare membru al Departamentului de Poliție din New York (NYPD), inclusiv detectivii în civil, a primit ordin să poarte marți uniforma completă și este pregătit să intervină, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru CBS, partenerul american al BBC.

Oficiali ai serviciilor de informații americane au detectat o creștere a amenințărilor online împotriva unor oficiali legali și guvernamentali de când Trump a anunțat sâmbătă pe rețelele sociale că se așteaptă să fie arestat marți, potrivit CBS.

Cele mai multe dintre amenințări au fost îndreptate împotriva procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, cel despre care se așteaptă să depună acuzații împotriva lui Trump.

„Nu tolerăm încercările de intimidare a biroului nostru sau de amenințare a statului de drept în New York", a scris procurorul într-un email adresat personalului său.

Mesajul în care Trump a prezis arestarea sa a fost scris de la Mar-a-Lago, reședința și clubul său privat din Palm Beach. Avocatul său a declarat că remarca privind momentul arestării sale a fost extrasă din relatările din presă, iar un purtător de cuvânt a declarat că nu a existat nicio notificare privind o punere sub acuzare.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat că oficialii "monitorizează în permanență situația de aici".

"Evident, nu dorim să vedem nicio activitate care să devină violentă, cu siguranță nimic de amploarea celor văzute pe 6 ianuarie", a declarat Kirby pentru Fox News în weekend.

Potrivit cercetătorilor în domeniul extremismului, răspunsul la apelurile online ale lui Trump la proteste a fost mai degrabă dispersat, decât unificat. Reacția a constat într-o "o gamă largă de conspirații, amestecate cu eforturi de planificare, amestecate cu apeluri la violență, amestecate cu "nu faceți nimic"", a declarat Oren Segal, vicepreședinte al Centrului pentru Extremism din cadrul Anti-Defamation League.

Moment fără precedent în istoria SUA

O punere sub acuzare a lui Trump, care candidează din nou la Casa Albă în 2024, ar fi un moment fără precedent în istoria americană, fiind primul caz penal deschis împotriva unui fost președinte american.

Compania lui Trump a "majorat" rambursarea lui Cohen pentru plata lui Daniels pentru a amortiza plățile fiscale, potrivit procurorilor federali care au depus acuzații penale împotriva avocatului în legătură cu plățile din 2018. În total, Cohen a primit 360.000 de dolari, plus un bonus de 60.000 de dolari, pentru un total de 420.000 de dolari.

Cohen a pledat vinovat de încălcarea legii federale privind finanțarea campaniilor electorale. Procurorii federali spun că plățile au reprezentat o asistență ilegală, nedeclarată, pentru campania lui Trump. Dar au refuzat să depună acuzații împotriva lui Trump însuși.

În prezent echipa procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, anchetează dacă Trump sau altcineva a comis infracțiuni în statul New York în ceea ce privește plățille sau în modul în care lau fost înregistrate de Trump Organization.

Marele Juriu care deliberează în cazul lui Trump

Spre deosebire de juriile care audiază procese, marile jurii nu decid asupra vinovăției sau nevinovăției cuiva, ci doar deliberează dacă există suficiente dovezi pentru ca cineva să fie acuzat

Procedurile sunt închise publicului, inclusiv presei. Nu este prezent un judecător și nici cineva care să reprezinte acuzatul.

Procurorii cheamă și interoghează martorii, iar marii jurați pot, de asemenea, să pună întrebări. În New York, persoana care ar putea fi pusă sub acuzare poate cere să fie audiat un anumit martor, deși acest lucru este la latitudinea marilor jurați.

Marile jurii din New York sunt formate din 23 de persoane. Cel puțin 16 trebuie să fie prezente pentru a asculta probe sau a delibera. Douăsprezece trebuie să fie de acord că există suficiente probe pentru a emite un act de acuzare. Marele juriu poate să constate că nu există suficiente dovezi ale unei infracțiuni sau să ceară procurorului să depună acuzații mai puțin grave.

Anna Cominsky, profesor la New York Law School și fost avocat de apărare penală, a declarat că, după părerea ei, avocații lui Trump vor ajunge la o înțelegere cu procuratura pentru a evita un spectacol cu fostul președinte american plimbat în cătușe.

"Există o mare probabilitate ca el să se predea singur, ceea ce înseamnă că nu veți vedea o bătaie la ușa lui Mar-a-Lago la ora 5 dimineața, ofițeri care vor năvăli înăuntru, îl vor aresta și îl vor scoate în cătușe", a spus ea. "El se va prezenta de bunăvoie la biroul procurorului și apoi va fi procesat, i se vor lua amprentele și i se va face o fotografie. "

Cursa pentru Casa Albă

Trump spune că acuzațiile l-ar ajuta de fapt în competiția prezidențială din 2024. Aliatul de lungă durată Lindsey Graham, senator de Carolina de Sud, a declarat sâmbătă că procurorul Bragg "a făcut mai mult pentru a-l ajuta pe Donald Trump să fie ales".

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care ia în considerare posibilitatea de a se înscrie în cursa republicană, critică ancheta lui Trump ca fiind motivată politic, "fundamental greșită".

Trump a spus că își va continua campania pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024 chiar dacă va fi pus sub acuzare.

Însă 44% dintre republicani au declarat că ar trebui să se retragă din cursa prezidențială dacă va fi inculpat, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”