Zimbabwe - Un chist renal de peste 12 kilograme, cel mai mare din lume, extirpat cu succes de medici

Zimbabwe - Un chist renal de peste 12 kilograme, cel mai mare din lume, extirpat cu succes de medici

O echipă de chirurgi de la spitalul Parirenyatwa, din capitala Harare, i-a extirpat unei femei în vârstă de 48 de ani un chist renal de 12,3 kilograme, cel mai mare extirpat din lume, relatează joi EFE.

"Chirurgia a doborât un record în baza publicaţiilor şi revistelor internaţionale", a declarat mass-mediei directorul spitalului, Jacob Maunganidze, la încheierea intervenţiei. Operaţia, condusă de urologul Shingirai Meki, a durat 3 ore şi a fost periculoasă şi complicată, deoarece pacienta a pierdut mult sânge, dar s-a încheiat până la urmă cu succes.

Spitalul Parirenyatwa "este mândru de cele întâmplate. În mod normal nu invităm mass-media la orice operaţie a noastră, dar aceasta a fost extraordinară", a comentat directorul spitalului, fără să precizeze când a fost realizată intervenţia.

Anteriorul record mondial îl deţinea un chist extirpat în Japonia de 11,5 kilograme.

Potrivit spitalului din Zimbabwe operaţia a costat doar 2.000 de dolari, în condiţiile în care în străinătate o astfel de intervenţie poate ajunge până la 11.000 de dolari.

Pacienta, Milka Gwatiringa, a mărturisit că a vrut iniţial să se opereze la un centru din Africa de Sud pentru a primi un tratament mai bun, dar având în vedere costurile ea ales până la urmă spitalul Parirenyatwa din Zimbabwe. Chistul care îi fusese diagnosticat în urmă cu 11 ani avea 33 de cm lungime şi 30 de cm lăţime, dimensiuni neobişnuite în întreaga lume.

Nu este prima intervenţie din ţară care bate recorduri, având în vedere că, în 2014, la un alt spital din capitală o echipă de 50 de medici a realizat prima separare a două siameze, unite în partea de jos a pieptului în dreptul abdomenului şi care împărţeau un singur ficat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”