Zimbabwe: Fostul președinte Mugabe și soția sa au primit imunitate și pot să rămână în țară (surse)

Fostul președinte al Zimbabwe, Robert Mugabe, a primit imunitate de la urmărire penală și i se va asigura securitatea în țara natală ca parte a unui acord care a condus la demisia sa, au anunțat joi surse apropiate negocierilor, relatează Reuters și dpa.

Robert Mugabe și soția sa Grace pot să rămână în țară și nu vor fi urmăriți penal, a declarat joi un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ Zanu-PF.

'El este încă venerat ca eroul eliberării noastre. El a contribuit imens la dezvoltarea țării în ultimii 37 de ani', a declarat purtătorul de cuvânt al Zanu-PF, Simon Khaya Moyo. 'Nu avem nimic împotriva lui Mugabe sau a soției lui. Oamenii vor ca el să se retragă. (Mugabe și soția sa) sunt liberi să rămână în țară dacă doresc aceasta', a spus el.

Mugabe, care a condus Zimbabwe timp de aproape patru decenii, a demisionat marți după ce armata a preluat puterea și partidul de guvernământ s-a întors împotriva lui. Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreședinte, urmează să fie învestit vineri ca președinte.

Emmerson Mnangagwa a părăsit țara, din motive de securitate, la scurt timp după înlăturarea sa din guvern, la 6 noiembrie.

Cel supranumit 'crocodilul' din cauza caracterului său inflexibil, a fost deja propulsat duminică președinte al partidului Zanu-PF.

Ascensiunea sa în funcția supremă barează drumul fostei prime doamne, impopulara Grace Mugabe, dornică să-i ia locul soțului ei la momentul oportun.

Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, s-a agățat de putere timp de o săptămână după ce armata a preluat controlul, anunțând în cele din urmă marți că demisionează, după ce parlamentul declanșase procedura de destituire.

Mugabe, soția sa și membri ai partidului său au fost acuzați că au înăbușit violent orice opoziție precum și de corupție masivă.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

4 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…

5 Întâlniri de taină în biserică între şefii Poliţiei şi membri ai clanului Duduianu, în miez de noapte