Zimbabwe: Fostul şef de stat Robert Mugabe a fost înhumat în satul său natal

Fostul preşedinte din Zimbabwe Robert Mugabe a fost înmormântat sâmbătă în satul său natal, Kutama (nord-vest), în prezenţa familiei şi a unor apropiaţi, relatează AFP şi Reuters.

Sicriul acoperit cu drapelul naţional a fost coborât în mormântul de pe proprietatea sa din Kutama în finalul unei ceremonii sobre, desfăşurate în faţa celor câteva sute de persoane prezente.

Membri ai familiei, în frunte cu văduva fostului şef de stat, Grace Mugabe, îmbrăcată în negru, au împrăştiat deasupra sicriului trandafiri albi.

Înhumarea de sâmbătă a marcat epilogul unui conflict de câteva săptămâni între apropiaţii fostului şef de stat şi guvernul succesorului său, Emmerson Mnangagwa, cu privire la locul odihnei sale veşnice.

Decedat la 6 septembrie la vârsta de 95 de ani într-un spital din Singapore, unde făcea tratament pentru cancer, Robert Mugabe urma iniţial să fie înhumat în Panteonul naţional al eroilor "luptei pentru eliberare", la Harare, după cum doreau autorităţile. Familia sa, printre care văduva Grace Mugabe, a insistat ca el să fie înhumat în satul său natal. În final, familia a avut ultimul cuvânt, obţinând ca el să fie înhumat în satul său, iar guvernul a confirmat joi că se va conforma acestei decizii.

Până la ultima suflare, Robert Mugabe i-a purtat ranchiună lui Emmerson Mnangagwa, pus în fruntea ţării după demisia bătrânului preşedinte, la presiunile armatei şi partidului său, Zanu-PF, în noiembrie 2017.

După ce s-a menţinut la putere timp de 37 de ani, Robert Mugabe a lăsat în urmă o ţară traumatizată de represiunile împotriva oponenţilor şi ruinată de criza economică.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?