Zimbabwe: Fostul şef de stat Robert Mugabe a fost înhumat în satul său natal

Fostul preşedinte din Zimbabwe Robert Mugabe a fost înmormântat sâmbătă în satul său natal, Kutama (nord-vest), în prezenţa familiei şi a unor apropiaţi, relatează AFP şi Reuters.

Sicriul acoperit cu drapelul naţional a fost coborât în mormântul de pe proprietatea sa din Kutama în finalul unei ceremonii sobre, desfăşurate în faţa celor câteva sute de persoane prezente.

Membri ai familiei, în frunte cu văduva fostului şef de stat, Grace Mugabe, îmbrăcată în negru, au împrăştiat deasupra sicriului trandafiri albi.

Înhumarea de sâmbătă a marcat epilogul unui conflict de câteva săptămâni între apropiaţii fostului şef de stat şi guvernul succesorului său, Emmerson Mnangagwa, cu privire la locul odihnei sale veşnice.

Decedat la 6 septembrie la vârsta de 95 de ani într-un spital din Singapore, unde făcea tratament pentru cancer, Robert Mugabe urma iniţial să fie înhumat în Panteonul naţional al eroilor "luptei pentru eliberare", la Harare, după cum doreau autorităţile. Familia sa, printre care văduva Grace Mugabe, a insistat ca el să fie înhumat în satul său natal. În final, familia a avut ultimul cuvânt, obţinând ca el să fie înhumat în satul său, iar guvernul a confirmat joi că se va conforma acestei decizii.

Până la ultima suflare, Robert Mugabe i-a purtat ranchiună lui Emmerson Mnangagwa, pus în fruntea ţării după demisia bătrânului preşedinte, la presiunile armatei şi partidului său, Zanu-PF, în noiembrie 2017.

După ce s-a menţinut la putere timp de 37 de ani, Robert Mugabe a lăsat în urmă o ţară traumatizată de represiunile împotriva oponenţilor şi ruinată de criza economică.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 RAPORT OFICIAL / România, pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în UE: cea mai mare rată de pozitivar…

2 Rusia amenință direct România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la…

3 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

4 DOCUMENT / Informațiile care dinamitează Poliția Capitalei! Berechet cerea detalii dintr-un dosar de omor peste …

5 Imaginea care arată că ruşii sunt în stare de orice / Să credem în vaccinul lui Putin?