Zimbabwe: Mugabe a apărut în public pentru prima dată de la lovitura militară

Zimbabwe: Mugabe a apărut în public pentru prima dată de la lovitura militară

Președintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, a sosit vineri la o ceremonie de absolvire la universitatea din capitala Harare, fiind prima sa apariție publică de la preluarea puterii de către armată despre care surse politice susțin că are ca scop încheierea celor 37 de ani de când se află la conducerea țării, relatează Reuters și dpa.

Purtând o robă academică cu culorile albastru și galben, președintele, în vârstă de 93 de ani, s-a așezat într-un fotoliu impozant din lemn în fața sălii în care a avut loc festivitatea. El a fost ovaționat de audiență în timp ce anunța deschiderea ceremoniei.

Robert Mugabe a refuzat categoric joi să renunțe la putere în cursul unor discuții cu generalii care au preluat controlul asupra capitalei Harare, notează AFP.

Plasat în arest la domiciliu în noaptea de marți spre miercuri, șeful statului s-a întâlnit joi pentru prima dată cu comandantul armatei care a preluat conducerea la Harare, a declarat o sursă apropiată armatei.

Lovitura de forță a armatei, unul dintre pilonii regimului, pune la încercare leadershipul celui mai vârstnic șef de stat în exercițiu din lume. Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate și a sănătății sale fragile.

Fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa (75 de ani) a fost demis din funcție la începutul lui noiembrie și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe (52 de ani). Figură controversată, aceasta are numeroși opozanți în cadrul partidului și al guvernului. Or, după destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziția ideală pentru a-i succede în funcție soțului său.

Într-un comunicat difuzat vineri dimineața de media de stat, armata precizează că va continua discuțiile cu președintele Mugabe privind "următoarea etapă".

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /