Ziua când SLUGA s-a făcut PURCEA ca să muște „DUȘMANII” STĂPÂNULUI! Val URIAȘ de INDIGNARE!

Ziua când SLUGA s-a făcut PURCEA ca să muște „DUȘMANII” STĂPÂNULUI! Val URIAȘ de INDIGNARE!

Dragă Camelia Voiculescu, tatăl tău este un turnător care a furat bani de la stat. Poate că aşa ar fi trebuit să-şi înceapă Oana Stancu Zamfir scrisoarea publicată pe www.jurnalul.ro. Sau poate că cel mai bine ar fi fost să tacă. Să lase scrisul pentru cei care se pricep la asta şi o fac cu inteligenţă, cu toată conştiinţa, nu din slugărnicie şi prostie. Nu a făcut nici una, nici alta. Ci a ales o variantă mizerabilă, de tip mafiot.

Şi asta pentru că cea care se autointitulează ziarist în cadrul trustului Intact, deţinut de familia Voiculesu, a apelat la una dintre cele mai josnice, oribile, subumane metode de intimidare, de răzbunare, de ameninţare a unui om. Prin copilul acestuia.

O fană a linşajului practicat, seară de seară, de Antena 3 cu judecători, procurori, români obişnuiţi care îndrăznesc să nu fie de acord cu manipulările şi hoţiile lui Voiculescu Dan şi ai armatei lui de propagandişti, Oana Stancu scrie în ziarului „famigliei“, într-un mod mincinos şi pervers, un mesaj către fiica jurnalistului Dan Tapalagă. Angajata familiei deţinutului Voiculescu Dan are şi o explicaţie pentru gestul ei, spunându-i în scris copilei cât a greşit tatăl ei, ca ziarist la Hotnews, atunci când a criticat mitingul regizat de Antene, dar şi pe unii participanţi la el.

Nu am să reproduc aici nimic din scrisoarea Oanei Stancu, din trei motive. Primul: e cel mai mizerabil şi josnic text pe care l-am citit vreodată. Doi: dacă chiar aveţi chef să citiţi o porcărie, nu un articol jurnalistic, un atac infect la adresa unui om şi a copilului său, puteţi să găsiţi materialul cu pricina în altă parte pe internet. Trei: din dragoste pentru copilul meu, Matei, care are 10 ani, exact cât înţeleg că are şi fiica ziaristului Dan Tapalagă.

Am să mă adresez, însă, ca mamă, apoi, ca jurnalist, Oanei Stancu, despre care aflu că are, la rândul ei, copii. Şi am să o întreb cât nemernic poţi fi, ca părinte, să te răfuieşti cu un om, lovind în ce are mai drag în lumea asta? Cât de nenorocit poţi fi, tot ca părinte, să foloseşti un prunc de 10 ani, care are toată viaţa înainte, care îşi priveşte, ca orice prunc, părinţii ca pe nişte zei, pentru a acoperi o manipulare îngrozitoare numită mitingul Antenelor? Cum poţi, ca mamă, să umileşti un copil, să-i calci în picioare sufletul, visele, să-i pui în pericol liniştea? Cum poţi, ca mamă, să amesteci viaţa unui copil în spectacolul mizerabil făcut doar pentru bani de un fost turnător la Securitate?

Mi-e imposibil să înţeleg cum te poţi numi părinte, cum poţi pretinde că eşti mamă, dacă uiţi să fii om? Cum e să ştii, ca mamă, că ai călcat în picioare un suflet atât de frumos ca cel al copiilor tăi? Cum e să fii atât de slugarnică, de vândută, de lipsită de orice urmă de demnitate încât, pentru un amărât de salariu (oricât de mare ar fi un salariu, tot amărât e), pentru nişte interese meschine, uiţi, tot ca mamă, că niciodată nemerniciile, slăbiciunile, urile şi răfuielile adulţilor nu trebuie să ajungă în minţile şi în inimile celor mici? Cât de perversă poţi fi, ca mamă, să-i spui unui copil neadevăruri despre părinţii lui? Aşa cum ai făcut tu, acum, cu fiica lui Dan Tapalagă, căreia i-ai înşirat minciună după minciună despre tatăl ei. Mi-e imposibil să înţeleg cum e să cunoşti sentimenul acela unic pe care îl are un părinte atunci când îşi priveşte copilul, când îl ţine în braţe, când face pentru puiul de om tot ce-i posibil pe lume pentru a-l şti bine şi, totuşi, să fii în stare să otrăveşti cu răutate sufletul unui punc?

Aş vrea să-ţi scriu, Oana Stancu, nu doar ca de la mamă la mamă. Dar şi ca de la jurnalist la jurnalist. Dar şi asta mi-ar fi imposibil, pentru că tu nu eşti. Şi nici nu o să fii vreodată. Tu ai învăţat că presă înseamnă să îţi aperi un stăpân, chiar dacă e un hoţ. Tu ai învăţat că banii, chiar şi furaţi, sunt mai presus de orice, chiar şi de vieţi. Tu ai învăţat că, pentru interesele meschine ale unui şarlatan dovedit, ale unui puşcăriaş, poţi minţi, manipula şi jigni un întreg popor. Tu ai învăţat că perversitatea, minciuna, atacurile mafiote făcute pe ecrane sau în ziare la adresa vieţilor personale ale unor oameni sunt regulile jurnalismului. Tu ai învăţat că nu contează nimic, doar propriul interes. Aş vrea să-ţi spun, Oana Stancu, ce multe ai pierdut ca ziarist, aşa cum spui că eşti, deşi minţi şi cu asta. Aş vrea să-ţi spun cum e să fii liber, cum e să nu fii sluga nimănui, cum e să spui ce crezi, să scrii exact ceea ce simţi.

Aş vrea să-ţi spun cât de frumoasă este meseria asta, atunci când o faci cu credinţă, cu spiritul dreptăţii, cu sentimentul pur că faci bine. Aş vrea să-ţi spun ce minunată e meseria asta când o faci pentru alţii, pentru cititorii tăi, pentru telespectatorii tăi, pentru ţara ta. Niciodată pentru tine. Niciodată la comanda unor mafioţi. Niciodată pentru un leu în plus. Aş vrea să îţi spun multe, Oana Stancu, dar cred c-ar fi degeaba. Din câte am văzut, şi am văzut destule, tu nu poţi înţelege un jurnalist adevărat. Altfel, ai fi avut demnitatea, inteligenţa să îi adresezi o scrisoare direct lui Dan Tapalagă, nu fetiţei lui. Dar mă tem că ar fi trebuit să îţi trădezi stăpânul aflat în puşcărie şi să îi recunoşti acestui ziarist că a avut dreptate în tot ce a spus şi a scris. Ramona Ursu/Adevărul

                                                ***

Autoritati ale statului, sesizate in urma "scrisorii" adresate de Oana Stancu fiicei lui Dan Tapalaga. Val de solidaritate cu jurnalistul, in media si in retelele de socializare 

Un articol publicat de Oana Stancu in Jurnalul National si prezentat de mai multe ori, marti, pe postul Antena 3, articol scris sub forma unei "scrisori" catre fiica minora a jurnalistului Dan Tapalaga, a starnit un val de indignare in media, in retelele de socializare si in randul societatii civile. Pana marti dupa-amiaza, cel putin doua institutii ale statului au fost sesizate in legatura cu posibile incalcari ale legislatiei, in special cea referitoare la protectia copilului.

* Membrul CNA Valentin Jucan a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz, cerand forului sa discute posibile incalcari ale Legii audiovizuale si ale prevederilor din Codul audiovizual referitoare la protejarea interesului superior al minorului. Valentin Jucan arata in autosesizare ca, astazi, postul Antena 3 "a difuzat in buletinele informative o informatie preluata dintr-o sursa externa referitoare la o scrisoare publica adresata unui minor, din partea unui jurnalist".

* La randul sau, judecatorul Cristi Danilet a anuntat pe pagina sa de Facebook: "Azi am trimis o scrisoare la Avocatul Copilului - adjunct al Avocatului Poporului, solicitand sa analizeze oportunitatea sesizarii in legatura cu posibila violare a drepturilor unui copil - este vorba de copilului jurnalistului Dan Tapalaga, agresat prin presa scrisa si audio-vizuala. Oamenii au dreptul la o presa sanatoasa. Terorismul mediatic este nociv pentru societate. El nu are nicio legatura cu libertatea de exprimare. Tacerea inseamna complicitate. Refuz ca eu sa contribui la asa ceva."

Oana Stancu este criticata in mod direct, pe pagina de Facebook "Exces de putere - cu Oana Zamfir si Adrian Ursu", unde "scrisoarea" sa a atras zeci de comentarii - atat laudative la adresa "doamnei jurnaliste", cat si de condamnare a faptului ca foloseste un copil minor intr-o disputa publica.

* Pe pagina Jurnalul.ro unde a fost publicat articolul Oanei Stancu Zamfir, comentariile au fost blocate.

Marti dupa-amiaza, trei organizatii neguvernamentale - Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch si Conventia Organizatiilor de Media - au transmis propria pozitie in acest caz, condamnand "modul in care angajata postului de televiziune Antena 3, Oana Stancu Zamfir, Jurnalul National si televiziunea Antena 3 au ales sa expuna un copil intr-o disputa publica, in care acesta nu are niciun fel de rol".

Pozitia integrala a celor trei ONG-uri:

Copiii nu au e cauta in bataliile mediatice ale adultilor

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch si Conventia Organizatiilor de Media condamna modul in care angajata postului de televiziune Antena 3, Oana Stancu Zamfir, Jurnalul National si televiziunea Antena 3 au ales sa expuna un copil intr-o disputa publica, in care acesta nu are niciun fel de rol.

Scrisoarea aparuta sub semnatura Oanei Stancu Zamfir, publicata de Jurnalul National si de Antena3, violeaza una dintre cele mai sensibile norme ale practicii jurnalismului, protectia copilului. Autoarea a publicat un text in care se adreseaza unei minore pe care o identifica explicit si pe care o foloseste fara scrupule morale ca intermediar intr-o batalie cu un jurnalist. Din perspectiva eticii profesionale, optiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabila, ea, impreuna cu institutiile media care i-au preluat textul, demonstrand ca in cultura institutionala in care functioneaza, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare.

Organizatiile semnatare solicita Consiliului National al Audiovizualului sa se sesizeze si sa aplice legea.
Invitam publicul sa dovedeasca maturitate si responsabilitate in relatia cu produsele media pe care le consuma. Derapajele trebuie sanctionate nu doar de comunitatea profesionala si de autoritatile competente, ci si de publicul a carui potectie este invocata de aceste mass-media.
Reamintim ca libertatea de exprimare este un instrument puternic, iar cei care o folosesc trebuie sa dea dovada de o responsabilitate pe masura.

*articolele de lege care consideram ca au fost incalcate
Legea nr. 504 - Legea Audiovizualului
Art. 39 Este interzisa difuzarea, in cadrul serviciilor de programe de televiziune si de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor, in special programele care contin pornografie sau violenta nejustificata

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a continutului audiovizual
Art 2. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa respecte principiul interesului superior al minorului.
Art 3. (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii si vietii sale intime, private si familiale.
(3) Dreptul minorului la respectarea vietii private si la propria imagine prevaleaza in fata necesitatii de informare, cu atat mai mult in cazul minorului aflat in situatii dificile. 

In media si pe Facebook s-a produs, pe parcursul zilei, un val de solidaritate cu jurnalistul Dan Tapalaga si de condamnari la adresa atitudinii manifestate prin aceasta scrisoare de Oana Stancu si Antena 3. Solidaritate au manifestat inclusiv personalitati publice si jurnalisti care au intrat, de-a lungul timpului, in dispute cu Dan Tapalaga.

Intre altii:

Petrisor Obae de la Paginademedia.ro califica acest "atac la Tapalaga" drept un "derapaj" si o citeaza, separat, pe Ioana Avadani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, potrivit careia "este regretabil ca un jurnalist cu experienta (Oana Stancu - n.red.) recurge la astfel de metode".

Profesorul Sorin Bocancea scrie, pe Adevarul.ro, despre "Jihadul propagandistic": "Sustinatorii lui Voiculescu sunt angajati intr-un razboi dupa modelul jihadistilor: folosesc ca arme batranii si copiii. Dupa ce i-au umplut de invective pe toti cei ce le-au demascat mascarada, au ajuns sa se ia de copiii acestora. Dupa ce i-au utilizat pe oamenii ancorati in trecut, au trecut la abuzuri emotionale asupra celor pe care ii asteapta viitorul. Si in ¬experimentul Pitesti¬ copiii erau determinati sa se dezica de parinti. (...) Scrisoarea pe care o briganda a Antenei 3 o adreseaza fetitei de 10 ani a unui jurnalist este culmea abjectiei. Mimand apropierea prietenoasa fata de un copil, ea ii arata acestuia ca tatal sau traieste urat. Pe vremea lui Stalin se proceda la transformarea copiilor in delatori ai parintilor, la ruperea lor de ceea ce insemna dragostea si autoritatea parinteasca. Si in inchisoarea de la Pitesti s-a procedat cu tinerii la fel: au fost adusi in situatia de a se dezice de parinti si de a-i distruge simbolic."

Vasile Ernu, pe pagina sa de Facebook: "Cu Dan Tapalaga sintem pe baricade diferite. Intelegem si interpretam lumea din jur foarte diferit, aproape la poli opusi. (...) Exista un DAR. Sint limite, exista un fir rosu peste care nu putem trece. Nu putem intra in viata intima a omului, sa-i folosim viata lui privata in aceasta lupta mai ales cind ea nu are nicio legatura cu lupta. Nu se face. Si mai ales nu te atingi de familie. Si mai ales nu te atingi de copii, aceasta ¬sfinta a sfintelor¬ vietii unui om."

Melania Cincea trece in revista, pe PutereaaCincea.ro, derapaje comise de-a lungul vremii de Antena 3 si comenteaza: "Azi, prin vocea Oanei Stancu Zamfir, pe canalele mediatice ale Trustului Intact este aruncat in arena numele unui copil de zece ani, caruia ii este adresata o scrisoare deschisa. Pentru ca tatal acestui copil, Dan Tapalaga, are opinii diferit. Pentru ca Dan Tapalaga a fost unul dintre jurnalistii care au pus punctul pe ¬i¬ in scandalul dintre Antena 3 si ANAF, demontand manipularea ordinara la care s-au dedat stipendiatii condamnatului de drept comun Dan Voiculescu atunci cand, in acest razboi, au invocat mincinos si parsiv libertatea presei si cand au instigat autoritati si populatie sa-i sustina in incalcarea unei sentinte judecatoresti care il vizeaza pe Dan Voiculescu. "

Vladimir Tismaneanu, pe Contributors.ro: "Campionatul nemerniciei a fost castigat de Antena 3. Scrisoarea catre fiica lui Dan Tapalaga surclaseaza, intru infamie, ¬interviul¬ din anii 70, de fapt o agresiune verbala a culturnicului Dinu Sararu impotriva mamei lui Virgil Ierunca, publicata cu dezgustatoare, jegoasa fanfara, in ¬Flacara¬ lui Adrian Paunescu. Atunci, la ordinul Securitatii, a fost agresata simbolic o femeie in varsta, acum, la o televiziune condusa de dupa gratii de un mogul securist, un copil. Atunci se urmarea intimidarea lui Virgil Ierunca. Acum, a lui Dan Tapalaga si a platformei Hotnews. Cei care molesteaza psihologic batrani si copii pot sa comita si crime fizice. Este vorba in aceste cazuri de o maladiva propensiune sadica."

Silviu Sergiu / EvZ, pe Facebook: "Ce treaba au copiii cu treaba asta, Oana? De ce ii bagi in mizeria asta pe care o deversati in societate fara jena?"

Malin Bot / EvZ, pe Facebook: "Atacul asupra copiilor unor persoane publice este o practica sistematica a trustului condamnatului de la Rahova"

Mircea Marian / EvZ, pe Facebook: Dincolo de micile mele diferente de opinie cu Dan Tapalaga, el este un jurnalist bun si cinstit si sunt socat de mizeria de scrisoare pe care Oana Stancu a adresat-o fiicei sale, de doar zece ani.

Gelu Trandafir, fost membru CNA, a enumerat pe Facebook toate prevederile din legislatia audiovizuala care ar fi incalcate de "scrisoarea" difuzata de Antena 3

Narcisa Iorga, fosta membra CNA, reda pe Facebook transcrierea unei emisiuni "Stirea Zilei" cu Gabriela Vranceanu Firea, din decembrie 2009, in care se vorbeste inclusiv despre copilul sau. Narcisa Iorga scrie: "Sa nu va mire scrisoarea doamnei Oanei Stancu Zamfir la adresa fiicei lui Dan Tapalaga. Este un modus vivendi pentru acest post. Apeleaza la cele mai murdare atacuri, dar nu suporta sa fie atinsi nici cu o floare. Sunt deosebit de sensibili cand e vorba despre ei si propriile familii, doar i-ati vazut inlacrimati la emisiunea din ajunul Craciunului, in care aproape toate vedetele Antenelor au venit insotiti de propriii copii. Mai stiti cine a fost gazda emisiunii? Nimeni alta decat doamna Oana Stancu Zamfir. Haideti sa va arat ce facea o precursoare a Oanei Stancu Zamfir la Antena 3, pe 9 decembrie 2009. Retin ziua cu precizie intrucat fiul meu implinea in acea zi 8 ani. (...)"Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”